Mest kränkt vinner

Karneval 2024
Läs bokrecensioner!
I april 2024 kommer min nya bok. Temat är kränkthet, från det personliga till det politiska. Detta är en bok om vilsenhet, men också om saknad. Om hur kränktheten ersatt tilliten och tagit sig in i våra liv och i alla vrår i samhället. I ”Mest kränkt vinner” stöter jag på de kränkta lite över allt, i öknar och regnskogar, i kulturen, politiken och religionen, och i min egen släkt. ………

Leva livet

Hiv-Sverige 2018
Allt fler äldre lever med hiv och kommer att behöva omsorg. Hur ser kunskapen och beredskapen ut inom vården och hemtjänsten? Hur kan de friska åren bli fler? I ”Leva livet. Att åldras med hiv”, med foton av Martine Castoriano, intervjuar jag tjugonio personer som lever med hiv. Boken kan beställas hos aldreprojektet@hiv-sverige.se. Skickas ut fr o m den 10 december 2018. ………

Skandinavisk uro. Norske, danske og svenske tilstander

Press (Norge) 2018
Läs bokrecensioner!
Jag medverkar med den svenska huvudtexten i den här norsk-dansk-svenska debattboken om migrationen, demokratin och välfärdsstaten, som tar avstamp i det dramatiska året 2015 då nästan 1,4 miljoner människor sökte asyl i Europa. Klarar den skandinaviska modellen av de nya folkvandringarna? Bokens redaktör är Sven Egil Omdal och bland övriga medverkande märks Grete Brochmann, Carsten Jensen och Lena Andersson. ………

Landet där vad som helst kan hända

Karneval 2018
Läs bokrecensioner!
Min nya bok om tillståndet i Sverige, ”Landet där vad som helst kan hända”, har fått stor uppmärksamhet. Det här är en bok om migration, segregation och integration och om landet där vi ser oss som ett föredöme och ändå inte tycker att vi har någonting att komma med, och där vi fortsätter att tro att allt kommer att förbli precis som det är. ………

Framtidsstaden

Karneval, 2017
Läs bokrecensioner!
Kommer hela Sverige att bli som Malmö? I ”Framtidsstaden” skildrar jag min gamla hemstad och ställer frågor om den växande segregationen och den samhälleliga tilliten. ”Sannolikt en av årets viktigaste böcker,” skriver Mats Edman, tidigare chefredaktör på Dagens Samhälle.
     ”Framtidsstaden” har fått väldig uppmärksamhet i medierna och i den allmänna debatten, och redan dagen efter utgivningen i januari 2017 var den etta på Adlibris topplista och tvåa på Bokus lista över de populäraste böckerna!
Läs mer ………

Floating in Sausalito

Kerber Verlag, 2016
Läs bokrecensioner!
Min bok om det unika husbåtssamhället i Sausalito i Kalifornien är gjord tillsammans med fotografen Lars Strandberg. Både Los Angeles Times och San Francisco Chronicle lyfte fram ”Floating in Sausalito” i sina boktips inför julen 2016. På engelska. Ges ut på tyska förlaget Kerber.
Läs mer ………

Coddadkeena, sawirradeena

Hidde Iyo Dhaqan, 2015
”Egna röster, egna bilder” finns nu i somalisk översättning, av Kenadid Mohamed. Ett förött lands försvunna historia återupptäcks genom intervjuer, berättelser, unika fotografier ur privata samlingar och nya bilder på somalier i Sverige.
Läs mer ………

Egna röster, egna bilder

Hidde Iyo Dhaqan, 2014
Läs bokrecensioner!
Jag är redaktör för den här efterfrågade boken om Somalia och somalier i Sverige. Ett förött lands försvunna historia återupptäcks genom intervjuer, berättelser, unika fotografier ur privata samlingar och nya bilder av Lars Strandberg. Boken nominerades i fackbokskategorin till Svenska Publishing-Priset 2014.
Läs mer ………

Sommarens skiraste ljus

Kvinnorättsförbundet, 2014
Läs bokrecensioner!
”Aldrig tidigare har jag läst något där misshandlades verklighet kommer fram så här,” skriver Sydsvenskans recensent om ”Sommarens skiraste ljus – om det dolda våldet mot kvinnor och barn”, en omskakande intervjubok med våldsutsatta i skyddat boende och/eller med skyddad identitet. Text av mig och bilder av Åsa Sjöström. Boken är en del av Kvinnorättsförbundets i Malmö BOM-projekt, som av Allmänna arvsfonden utsågs till Årets guldkorn 2015.
     Beställ boken hos kvinnorattsforbundet@gmail.com.
Läs mer ………

Heder och samvete

Fri Tanke, 2013
Läs bokrecensioner!
Här är den, boken om hederskulturen i Sverige, ”Heder och samvete”, som jag skrivit tillsammans med Eduardo Grutzky. Finns nu dessutom i pocket!
     Under rubriken ”Gastkramande vittnesmål om statens feghet inför hedersvåld” recenseras den av Nathan Shachar i Dagens Nyheter: ”Om inte Grutzkys och Åbergs bok ruskar dem (politikerna) till sans så kan inget göra det.” Sara Mohammad, ordförande i riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, skriver att detta är ”den hittills viktigaste boken om hedersbrott”.
Läs mer ………

West

Gibbs Smith, 2011
Läs bokrecensioner!
I oktober 2012 fick ”West” Svenska Designpriset.
     Det här är min första bok i USA, producerad tillsammans med Lars Strandberg (foto) och Ronnie Nilsson (design). ”West” handlar om den amerikanska Västern av i dag och kommer ut på det amerikanska förlaget Gibbs Smith.
     Mer info på:
facebook.com/groups/thewestbook/
twitter.com/#!/TheWestBook
     ”West” har fått otroligt fina recensioner i USA: ”Den är underbar, känslofylld på det där cowboyviset, osentimental och äkta”, ”’
West’ är boken som man bara måste ha”, ”Det ska ett par svenskar till för att producera en sådan här fantastisk bok om den amerikanska Västern”, ”‘West’ gräver sig under ytan med poetiskt undersökande entusiasm”, ”Ett vidöppet europeiskt perspektiv på de vidöppna amerikanska vidderna”.
Läs mer ………

Hoppets hamn

Roos & Tegnér, 2011
Läs bokrecensioner
”Hoppets hamn” handlar om mottagandet i Malmö våren och sommaren 1945 av mer än 25.000 överlevande från de nazistiska koncentrationslägren. Boken bygger på samma grundmaterial som Magnus Gerttens dokumentärfilm med samma namn.
Läs mer ………

Cowboy. På drift i ett annat Amerika

Carlssons, 2011
Läs bokrecensioner!
Här kommer kritikerrosade ”Cowboy” i ny upplaga och med nytt förord!
     Vi får möta det moderna USA, ett på många sätt okänt land, från Montana till Mississippi, från Appalacherna till Nevadaöknen. ”Cowboy” är en samling reportage från ett annat Amerika än det som syns i nyhetsmedierna, om en landsbygd på drift och en tillvaro som när som helst kan spricka och störta ner i outsägligt mörker.
Läs mer ………

Flower Power

Hidde Iyo Dhaqan, 2011
Under två och ett halvt år har jag följt och dokumenterat berättar- och stadsodlingsprojektet Barn i Stan i Seved, ett bostadsområde i Malmö med sociala problem. Vad kan man lära och bygga vidare på?
Läs mer ………

Tanke, handling, konsekvens

Ungdomsalternativet/UngArt, 2006
I Malmö arbetar Ungdomsalternativet/UngArt med ungdomar som begått brott och inte fungerar i den vanliga skolan. Verksamheten är uppbyggd kring träning i socialt och icke-aggressivt beteende, ART (Aggression Replacement Training). Det här är en dokumentation av verksamheten och en presentation av idéerna.
Läs mer ………

Skåneboken

Förlaget Snårestad, 2005
Läs bokrecensioner!
Urskog, vida sandstränder och ödsliga hedar med klappersten. Tillsammans med fotografen Lars Strandberg och formgivaren Ronnie Nilsson skildrar jag det sydliga landskapets poesi och märkliga skiftningar i naturen.
     ”Skåneboken” finns också i en engelsk utgåva med titeln ”Cape Scania”.
Läs mer ………

Tänka högt och stort

Drömmarnas Hus, 2004
Med kulturens hjälp vill Drömmarnas Hus i Rosengård i Malmö göra samhället bättre. Detta är en dokumentation av verksamheter och idéer i det här kulturhuset för barn och ungdomar. Både en beskrivning av läget och en idéskrift för framtiden.
Läs mer ………

Cowboy. På drift i ett annat Amerika

Carlssons, 2002
Läs bokrecensioner!
Här får vi möta dagens USA, ett på många sätt okänt land, från Montana till Mississippi, från Appalacherna till Nevadaöknen. ”Cowboy” är en samling reportage från ett annat Amerika än det som syns i nyhetsmedierna, om en landsbygd på drift och en tillvaro som när som helst kan spricka och störta ner i outsägligt mörker. Det handlar mycket om Västern; om vägen dit, om drömmen, om önskan att få vara ifred.
Läs mer ………