Presentation

Jag arbetar med samhälls- och kulturjournalistik för dagspress, magasin och facktidningar. Har också skrivit ett drygt tjugotal böcker om svenska och amerikanska samhällsfrågor.

Mina specialiteter är genomarbetade reportage, personporträtt och krönikor i aktuella ämnen. Har extra bra koll på USA, Storbritannien och Danmark – och Sverige, förstås.

Jag kom in i journalistiken redan när jag gick på gymnasiet och blev Sydsvenskans första popskribent. Senare har jag jobbat med det mesta från lokalradio (Radio Malmöhus) till utrikesbevakning (Dagens Nyheter) och under flera decennier medarbetat regelbundet på Göteborgs-Postens och Sydsvenskans kultursidor. Jag har under en lång följd av år gjort samhälls- och kulturprogram för Sveriges Radio.

Under ett femtontal år arbetade jag med P1:s mediemagasin ”Vår grundade mening”, och senare med Sveriges Televisions ”Mediemagasinet”. 1994-2002 undervisade jag i journalistik på Nordens Fotoskola på Biskops Arnö. Sedan 1990-talet har jag skrivit mycket om integrationsfrågor i olika länder.

Med tiden har det dessutom blivit många böcker, de flesta med anknytning till svenska och amerikanska samhällsförhållanden. ”Heder och samvete” handlar om hederskultur och ”Hoppets hamn” skildrar mottagandet i Malmö 1945 av överlevande från nazisternas koncentrationsläger. Min amerikanska reportagebok ”Cowboy” har av recensenterna hyllats både för sitt språk och sitt innehåll – ”reseskildring i absolut världsklass”.

De båda böcker jag skrivit på engelska har blivit stora kritikerframgångar i USA.

”West”, om den moderna amerikanska Västern, har jag gjort tillsammans med Lars Strandberg (foto) och Ronnie Nilsson (form). Den har fått överväldigande recensioner i amerikanska medier – ”ett vidöppet europeiskt perspektiv på de vidöppna amerikanska vidderna” – och belönades dessutom 2012 med Svenska Designpriset i bokklassen.

Hösten 2016 kom Lars Strandbergs och min senaste USA-bok, ”Floating in Sausalito”, om det unika husbåtssamhället utanför San Francisco. Både Los Angeles Times och San Francisco Chronicle lyfte fram den bland julklappstipsen i sina respektive bokguider. Svenska Dagbladet hade den på sin lista över årets bästa fotoböcker. Även i övrigt har Sausalito-boken fått väldigt fina recensioner: ”Snygg och ovärderlig”, ”Känsligt och inlevelsefullt”, ”Det kan verka osannolikt, men det är briljant skrivet och fotograferat av två svenskar som heter Lars”.

I min bok ”Framtidsstaden” (2017) diskuteras segregationens konsekvenser och ställs frågan om hela Sverige kommer att bli som Malmö. ”En av de viktigaste böckerna som jag läst på mycket länge,” skriver Widar Andersson i Folkbladet. Enligt Expressen är boken ”en rysare”. ”Framtidsstaden” har fått stort genomslag i den allmänna debatten. 2018 följer jag upp den med ”Landet där vad som helst kan hända”, som är en personlig skildring av migrationens följder och av värderingarna och besluten som format Sveriges integrationspolitik. Ur recensionerna: ”Skrivet med briljant journalistisk språkbehandling… Sylvass kritik mot felen i svensk integrationspolitik… Hans nya bok är kanske den just nu viktigaste framställningen av vad som sker i Sverige.” Enligt Respons utgör boken ”ett mikrodestillat från och på ett Sverige som söker sig självt.”

I september 2018 var det premiär på Uppsala Stadsteater på Karin Parrot Jonzons och min nyskrivna pjäs ”Två aviga & en rät”. ”Smart och sevärd… elegant kammarspel om det politiska språkets töjbarhet,” skriver Upsala Nya Tidning.

I november 2019 kom ”All inclusive”, den tredje boken i min trilogi om det nya Sverige. Den handlar om den oaktsamma migrationspolitiken, segregationen som skenar och barnen som betalar priset.

I samband med utgivningen av ”All inclusive” skrev Mats Edman, bland mycket annat tidigare chefredaktör på Dagens Samhälle, på Facebook: ”Lars Åberg är en unik journalist… Han borde 2020 få Lukas Bonniers Stora Journalistpris för sin nyanserade och 20-åriga granskning av den största sociala förändring som Sverige genomgått sedan Amerika-emigrationen. Mod, integritet, kritiskt tänkande, upplyst humanism – det är så jag ser Lars Åbergs gärning. Han är unik och utan konkurrens och förtjänar ett stort erkännande.”