Presentation

Jag arbetar med samhälls- och kulturjournalistik för dagspress, magasin och facktidningar. Har också skrivit tjugofem böcker om svenska och amerikanska samhällsfrågor.

Mina specialiteter är genomarbetade reportage, personporträtt och krönikor i aktuella ämnen. Har extra bra koll på USA, Storbritannien och Danmark – och Sverige, förstås.

Jag kom in i journalistiken redan när jag gick på gymnasiet och blev Sydsvenskans första popskribent. Senare har jag jobbat med det mesta från lokalradio (Radio Malmöhus) till utrikesbevakning (Dagens Nyheter) och under flera decennier medarbetat regelbundet på Göteborgs-Postens och Sydsvenskans kultursidor. Jag har under en lång följd av år gjort samhälls- och kulturprogram för Sveriges Radio. 1994-2002 undervisade jag i journalistik på Nordens Fotoskola på Biskops Arnö.

Med tiden har det dessutom blivit många böcker, de flesta med anknytning till svenska och amerikanska samhällsförhållanden. Heder och samvete handlar om hederskultur och Hoppets hamn skildrar mottagandet i Malmö 1945 av överlevande från nazisternas koncentrationsläger. Min amerikanska reportagebok Cowboy har av recensenterna hyllats både för sitt språk och sitt innehåll – ”reseskildring i absolut världsklass”.

De båda böcker jag skrivit på engelska har blivit stora kritikerframgångar i USA.

West, om den moderna amerikanska Västern, har jag gjort tillsammans med Lars Strandberg (foto) och Ronnie Nilsson (form). Den har fått överväldigande recensioner i amerikanska medier och belönades dessutom 2012 med Svenska Designpriset i bokklassen.

2016 kom Lars Strandbergs och min Floating in Sausalito, om det unika husbåtssamhället utanför San Francisco. Både Los Angeles Times och San Francisco Chronicle lyfte fram den bland julklappstipsen i sina respektive bokguider. Svenska Dagbladet hade den på sin lista över årets bästa fotoböcker.

Min trilogi om det nya Sverige har blivit mycket uppmärksammad. I Framtidsstaden (2017) diskuteras segregationens konsekvenser och ställs frågan om hela Sverige kommer att bli som Malmö. Enligt Expressen är boken ”en rysare” och har fått stort genomslag i den allmänna debatten. 2018 följde jag upp den med Landet där vad som helst kan hända, som är en personligt hållen skildring av migrationens följder och av värderingarna och besluten som format Sveriges integrationspolitik. Ur recensionerna: ”Skrivet med briljant journalistisk språkbehandling… Hans nya bok är kanske den just nu viktigaste framställningen av vad som sker i Sverige.” 2019 kom All inclusive som handlar om den oaktsamma migrationspolitiken, segregationen som skenar och barnen som betalar priset.

I samband med utgivningen av All inclusive skrev Mats Edman, bland annat tidigare chefredaktör på Veckans Affärer och Dagens Samhälle: ”Lars Åberg är en unik journalist… Han borde få Lukas Bonniers Stora Journalistpris för sin nyanserade och 20-åriga granskning av den största sociala förändring som Sverige genomgått sedan Amerika-emigrationen. Mod, integritet, kritiskt tänkande, upplyst humanism – det är så jag ser Lars Åbergs gärning. Han är unik och utan konkurrens och förtjänar ett stort erkännande.”

I april 2024 kommer min nya bok Mest kränkt vinner – om att kränka och bli kränkt, och om att vinna fördelar i kränkthetens namn. Håll utkik!