Al Frankens ”Lögner och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem”

Man förstår hur kul Al Franken måste ha haft medan han skrev den här boken. Samtidigt är det uppenbart att det frustrerade stråk som löper genom hela texten kommer ur förtvivlan över att den politiska makten i USA har kidnappats och hur delar av medievärlden tagits över av det stupida och det imbecilla.

Lögnarna i Frankens bok rör sig alltså i de politiska och journalistiska sfärerna. Det är där ideologi produceras och sprids och om den förra kan få greppet om den senare blir mycket i demokratin på låtsas.

Ibland verkar dock de med makt mindre smarta. Som när Fox News stämde Al Franken för att han i den amerikanska undertiteln till den här boken, ”A fair and balanced look at the right”, skulle ha inkränktat på nyhetskanalens motto ”Fair and balanced”. Här blev det roligt i många led. För det första är det skoj att Fox News, den konservativa propagandakanalen som ägs av en av de riktigt stora mediemogulerna, Rupert Murdoch, provokativt kallar sitt utbud rättvist och balanserat. För det andra är det speciellt att man skulle kunna upphovsrättsskydda en slogan i avsikt att krympa andras uttrycksmöjligheter. För det tredje är det kul för att Fox News inte insåg att Frankens satir hade allt att vinna på en stämning.

Fox-advokaterna gjorde sitt bästa för att stoppa boken och påpekade också att Fox-medarbetaren Bill O´Reillys ansikte på omslaget kunde bidra till att allmänheten fick för sig att tv-kanalen stod bakom boken. Domaren i domstolen i New York spände ögonen i närmaste Fox-advokat: ”Presidenten och vicepresidenten är också på bokomslaget, eller hur? Kommer någon att tro att de också samarbetar med Fox?”

Det var en replik som Al Franken hade kunnat skriva.

……