USA

……

Hannah i Philadelphia

”Jag heter Hannah Dalton och är 17 år. Vi bor i ett gammalt trevåningshus i en stadsdel som kallas Germantown i Philadelphia. Jag tror att huset är mer än hundra år gammalt. Det är dammigt och fullt med konstprylar, för min mamma är konstnär.

Området är inte särskilt tryggt, åtminstone inte på kvällarna. Jag går inte gärna ut på gatorna efter mörkrets inbrott. Här bor många svarta, men också en del vita. Ett par kvarter härifrån finns ett par knarkarkvartar. I Germantown är vissa kvarter säkra och välordnade medan andra är sjaskiga och nedslitna.

Jag går i high school och vill sluta så fort som möjligt. De flesta lärarna är så tråkiga. Det är en allmän skola, som ligger tjugo minuter härifrån. Byggnaderna är fulla med graffiti. Det är en väldigt blandad skola: svarta, italienare, kineser. Det är mysigt. Jag gillar skolan för att den är så stor, man får en massa kompisar. Det är en bra erfarenhet.

Jag hade velat gå i en privatskola, men vi hade inte råd. Det verkar mer inspirerande och det finns fler ämnen att välja bland. Lärarna tjänar mer på privatskolorna och verkar mer engagerade. Om en lärare är engagerad blir jag också intresserad och anstränger mig lite extra.

Mina föräldrar är skilda. Jag kan inte minnas att vi någonsin var en hel familj och det saknar jag. Jag bor hos mamma, ibland hälsar jag på pappa. Tidigare bodde jag hos honom varje veckoslut, men vi kom inte överens och nu går jag i terapi. Mina föräldrar och jag går till samma terapeut. Det är bra att prata med henne, för hon har rett ut många av mina problem med pappa.

Han är socialarbetare och jobbar extra i en juveleraraffär på kvällarna. Han hatar sitt jobb, jag vet inte varför han stannar kvar. Han säger bara att folk mår dåligt och att det är deprimerande. Hans jobb är att hitta fosterhem till barn.

Min mamma gör träleksaker och arbetar hemma i huset. Jag har fått mina konstnärliga intressen från henne. Om jag inte får hålla på med konst i framtiden kommer jag att hata livet.

Jag älskar att dansa. Då får jag ut all min energi. Jag åker med mina kompisar till klubbar nere i stan. De har blivit hårda med ålderskontrollen. Jag har inget körkort, men min bästa kompis pojkvän kör så vi hänger alltid med honom.

Efter high school vill jag gå på college, helst i New York. Jag vill studera teater och provspela för filmer eller reklam eller vad som helst som har med film att göra. Jag vill ta danslektioner. Jag vill gärna jobba som modell, men det blir svårt eftersom jag inte är tillräckligt lång. New York verkar så spännande och oförutsägbart, allt det som skolan inte är.”

……