Widar Andersson, Folkbladet:
”Boken är ett litet mästerverk som fångar in samtidens anda på det motsägelsefulla sätt som ett sådant uppdrag kräver. I flera långa sammanvävda berättelser från när och fjärran såväl som i korta och kärnfulla sentenser sätter han blixtbelysning på formerande företeelser, mönster och känslor i vårt samhälle. Åberg skriver pricksäkert: ’Så tokigt allting blivit, inte för att det främmande kommit hit utan för att det välbekanta gett sig av, upplösts.'”
Katarina Barrling, Svenska Dagbladet:
”Ett samhälle som uppmuntrar och bejakar kränkthet kommer i förlängningen att bli handlingsförlamat, för i känslan av kränkthet ligger passivitet och maktlöshet. […] Bokens sinnesstämning rör sig mellan sorg och behärskad vrede. Och förundran. Hur kunde ett så välfungerande land som Sverige förfalla så? Åberg beskriver en väv av paradoxer. En av de mer anslående är hur strävan efter minoritetsskydd – och rädsla att kränka – lett till acceptans för majoritetsförtryck. […] I den mån samhällsväven omtalas i dag är det ofta dess revor som nämns. I Åbergs sorgsna framställning är problemet större än att handla om revor. Det verkar som om vävens själva grund, varpen, bytts ut: ’Så tokigt allting blivit, inte för att det främmande kommit hit utan för att det välbekanta gett sig av, upplösts.’ Här ser Åberg den största kränkningen: den av det svenska samhället, och dem som byggde upp det – vävde samman det – genom arbete, skatter, och ’rättskaffenhet’.”
Josefin de Gregorio, Fokus:
”Jag tror att Lars Åberg är något på spåren när han konstaterar att ’den grundläggande besvikelsen över samhällsutvecklingen gör att man känner sig förorättad’. Ett brustet samhällskontrakt skapar osäkerhet och missnöje hos befolkningen, som måste ta vägen någonstans. […] ’Mest kränkt vinner’ har många viktiga poänger, och Åberg är en skicklig berättare och god stilist. […] Ärendet är som sagt angeläget och Lars Åberg är kunnig, erfaren och berest nog för att kunna tala om kränktheten i ett globalt perspektiv.”
Jan Bärtås, Smålandsposten:
”I de lättkränktas land belönas de kränkta. Det är så Sverige har blivit. Författaren Lars Åberg gör en träffsäker analys av vår samtid. […] Åberg är en duktig skribent, vass i sina analyser och boken är därför ett intressant inlägg kring den kränkthetskultur som tycks ha spårat ur.”
Mats Edman, Facebook:
”Lars Åberg har ägnat ett par decennier åt värderingsförskjutningar och den sociala och demografiska förändringen av Sverige. Det märks i titlar som ’Framtidsstaden’ (om Malmö), ’Landet där vad som helst kan hända’ (om Sverige) och ’Heder och samvete’ (om hederskultur). […] Nyligen utkom ’Mest kränkt vinner’. Ett försvar för upplysningsidéerna, yttrandefriheten, demokratin och rätten att häckla och häda. Han står frågande inför trendig offermentalitet, omvänd rasism och allsköns vurm för ’mångkultur’, även när den är extremistisk och förtryckande. […] Åberg balanserar på minerad mark. Är aldrig bombastisk men ställer stora frågor. En underliggande vrede kan anas när han beskriver det offentliga Sveriges ’strukturella välvilja’ och samtidigt handfallenheten inför destruktiva kulturella beteenden. Reflektioner som sällan uppskattats i lättkränkta kretsar. […] Om man inte redan är kränkt visar Lars Åberg vägen för den som vill bli det – och skaffa sig både ny identitet och försörjning, oftast på skattebetalarnas bekostnad.”
Claus Nowotny, Facebook:
”Du har gjort det igen; satt ord på en känsla och undran som gnager. Hur hamnade vi här? Du har ett underbart precist språk som jag gillar och du har referenser till personer och händelser som jag glömt eller inte kände till. Och dina oneliners och associationer är härliga. Du håller tillbaka din vrede, en vrede som du inte är ensam om. Kan bara säga stort grattis till en viktig bok! Som dessutom är en njutning att läsa. Du står återigen mitt i samhällsdebatten.”
Ann-Sofie Hermansson, Facebook:
”Detta är en fantastiskt läsvärd bok. […] Titeln kan verka provocerande vald men innehållet tecknar en oroande bild av en demokrati under attack. Men också rolig. ’Ju mer det pratas om inkludering och integration, desto mer fragmentiseras och atomiseras samhället, eller så är sambandet det omvända. Hur som helst: därför uppfanns värdegrunden.’ Rekommenderas starkt!”
Mikael Jalving, nättidningen Kontrast (DK):
”Svenske Lars Åbergs debattböcker hör till de bästa på andra sidan Öresund. […] I sin nya bok beskriver han det inre förfallet i det moderna Sverige, där kränkthetskulturen firar nya triumfer varenda dag. […] Bokens korta kapitel är skrivna med energi och pregnans, och författaren är starkt närvarande i projektet att beskriva verkligheten så osminkad som möjligt. […] Om jag hade ett förlag skulle jag översätta och ge ut den här boken på danska, eftersom den progressiva avvecklingen av Sverige speglar den danska nedturen.”
Gunnar Hyltén Cavallius, Värden idag:
”Åbergs debattbok om hur Sverige kom att förändras är djuplodande och orädd. Författaren visar prov på god formuleringskonst, ibland i form av aforismer och oneliners. […] Texten är en virvlande dans; författaren återkommer till tidigare iakttagelser som han på ett märkligt sätt förmår klä i nya språkdräkter. […] När ett helhetsbetyg delas ut måste det bli utmärkt. Mitt i sin mörka rundmålning ingjuter boken en strimma av hopp.”
Sakine Madon, Twitter/X:
”Ovanligt vass penna. Det enda jobbiga är att hans språkliga färdigheter får en lite avundsjuk/självkritisk.”
Svante Nybyggars, Facebook:
”Lars Åberg har mutat in en egen samhällskritisk nisch, där han skärskådar samtiden som ingen annan. […] Han har gjort gedigen research och använder sig också av erfarenheter ur livet: intervjuer och andra möten, resor, böcker, konserter med mera. Knappast skulle en yngre människa ha denna överblick. Och så författarens ordval och formuleringar, ja språket, det är inget mindre än briljant. Med skärpa och exakthet gör han tankarna tänkvärda. Väcker aha-upplevelser. Visar hur känslor blir till argument. […] Rekommenderar varmt till läsning av Lars Åbergs bok.”
Anne L. C. Runehov, professor emerita, Facebook:
”Åt alla som kan läsa svenska och vill lära sig mer om var vi befinner oss i detta en gång vackra land kan jag varmt rekommendera Lars Åbergs ’Mest kränkt vinner’. Han gör en superb konceptuell och välargumenterad analys av ordet ’kränkt’ och placerar det i en global och historisk kontext. De svenskar som föddes på 1950- och 60-talen kommer att känna igen mycket och förstå hur det hela började. De kommer att se fördelarna och nackdelarna med den tidens politik och dess konsekvenser. De som fötts senare kommer att lära sig och förstå mycket av hur vi hamnade där vi befinner oss i dag, och förhoppningsvis kan hans arbete inspirera forskare att föra hans grundforskning vidare. Förhoppningsvis, och bort från dagens politiserade forskning. Bredare och djupare. I själva verket berör detta hela västvärlden och därför hoppas jag innerligt att den här boken blir översatt till engelska.”
Fler röster från bloggar och Facebook:
”Ett litet mästerverk till form och innehåll.”
”Lars Åberg är just nu Sveriges främsta och viktigaste författare om vår samtid. En frustration under den lågmälda ytan, som tar andan ur en. En värdighet som får både den oinvigda, den som sällan reflekterar, och motståndaren att lyssna. En stor konst.”
”Den är absolut lysande, djuplodande, djupt insiktsfull, och elegant vass.”
”En enastående tänkvärd bok om det samhälle vi lever i. Mängder av kloka iakttagelser och statements. Mina boksidor är fulla av understrykningar och markeringar.”
”Åberg är en lysande samtidsskildrare.”
”Man njuter lika mycket av innehållet som av språket!”
”’Mest kränkt vinner’ är en bok som sannolikt blir banbrytande inom området och som andra måste förhålla sig till när de försöker tolka och förstå vad som sker i mötet mellan människor.”
”Snart färdig med din fantastiska bok. Älskar din poetiska språkbehandling!”
”Lars Åbergs nya bok är definitivt en av årets stora läsupplevelser. Har man läst hans tidigare böcker om tillståndet i Sverige, så lär man känna igen sig – och ändå inte. Den nya boken har ett annorlunda, mer personligt, anslag. Resultatet har blivit en fascinerande mosaik och som läsare blir man djupt berörd av den stillsamt melankoliska ton som präglar hans samhällskritik denna gång. Åberg sätter ord på den sorg som vi alla emellanåt kan känna inför utvecklingen i Sverige.”
”Ett samhälle som uppmuntrar och bejakar kränkthet kommer i förlängningen att bli handlingsförlamat, för i känslan av kränkthet ligger passivitet och maktlöshet.”
”Lars Åberg är en omistlig författare och han skildrar den svenska verkligheten.”
”Kan inte släppa boken. Träffsäker analys av dagsläget i Svedala.”
”En knivskarp samhällsdebattör med en sällsynt förmåga att formulera sig.”
”Vill man förstå Sverige bättre ska man läsa och begrunda Lars Åbergs nya bok. Den är alldeles för viktig för att spolas bort i floden av uselt formulerad stapellitteratur.”
”Lars Åberg är en briljant författare!”
”En bok jag varmt rekommenderar. Åberg har fångat det svenska tillståndet mycket bra. En lysande samtidsskildring. Boken ger insikten att vi måste stödja vår demokrati, vi ska tala väl om demokrati och vårt sätt att leva. Allt kan bli bättre.”
”Lars, det är verkligen en fröjd att läsa dina böcker!”
”En helt fantastisk bok, kommer att läsa den igen.”
”En mycket fin bok är det sannerligen. Du är så beundransvärt ödmjuk i ditt sätt att skriva.”
”En klassiker! Lysande!”
”Så mycket tänkvärt och så oerhört välskriven. Ditt språk är en njutning, Lars.”
”En fantastisk bok, en pärla.”
”Oumbärliga fakta för den oinvigde. Känsligt och välformulerat.”
”Boken borde vara obligatorisk på alla utbildningar för offentlig tjänst. Den kan nog bli en klassiker.”
”Rekommenderar verkligen. Tack för välformulerat och koncist om tidlösa fenomen.”
”En fantastisk beskrivning av dagens samhälle. Och som vanligt är språket vidunderligt. Jag läste många meningar flera gånger, för att ta till mig betydelsen.”
”Din lysande bok ’Mest kränkt vinner’ borde stå på hyllan hos varje samhälls- och kulturredaktion och borde även debatteras i varje tv-soffa värd namnet. En litterär ’Bull’s eye’ om vår samtid. Hatten av!”
”Detta är ett mästerverk, ett referensexemplar som bör finnas i varje medborgares bokhylla. Igenkänningsfaktorn är hög och på ett lysande sätt beskriver Åberg hur missnöjet och besvikelsen växt och växer fram. Det blir komiskt, underhållande, tragiskt och ibland jävligt ledsamt också. Jag lyfter helt sonika på gubbkepsen och säger tack. Tack som fan för en av årets bästa böcker!”
”I sin senaste bok ’Mest kränkt vinner’ resonerar Lars Åberg på ett alldeles lysande sätt kring hur Sverige hamnat i den här prekära sitsen.”
”Åberg är en skarp iakttagare av vårt samhälle och han är långt ifrån någon som försöker övertyga med insmickrande ord. I stället är det de förnuftiga reflektionerna som gör att man tar till sig innehållet. Dessutom skriver Lars Åberg i en elegant och alltid lika säker stil som det är en fröjd att ta del av.”