Drömmen om rättvisa

Överlevnadsskolan

”- Hur länge har du gått här?

– Ett och ett halvt år.

– Vilken skola gick du i tidigare?

– Jag gick aldrig i skolan. Ville inte.

Freeman är 15 år gammal. Han är indian, men de insprängda röda hårstråna skvallrar om att det finns vitt blod i släkten.

Freeman är en ganska typisk indiansk kille. Han går runt med händerna nerkörda i jeansfickorna, han tuggar tuggummi och spelar basket. Och så har han knappt gått i skolan. Han hade inte lust att gå till de vitas skola och föräldrarna var inte särskilt angelägna de heller.

Den vita skolan lär ut de vitas historia. Och den historien stämmer inte med vad Freemans föräldrar och förfäder har berättat.

Därför startades Överlevnadsskolan i Rapid City, som ligger i den amerikanska delstaten Syd-Dakota, ungefär mitt i USA fast norrut. Det finns många killar och tjejer som Freeman. Hemma får de lära sig att vara indianer, de sjunger indianska sånger och berättar indianska historier. Men i den vanliga skolan måste de vara duktiga på de vitas vis. De måste slåss om betygen med läxor om hur de vita nybyggarna flyttade västerut och utvecklade den stora kontinenten Amerika och gjorde den till världens rikaste land.

Många indianska barn, kanske de flesta, har slutat skolan både en och två gånger när de kommit upp i 12-årsåldern. Deras kultur är annorlunda. Deras hudfärg och frisyrer är annorlunda. De blir mobbade av de vita barnen. Därför sitter de indianska barnen oftast alldeles tysta längst bak i klassrummet och väntar på att skoldagen skall ta slut.

Det är helt annorlunda i de skolor där det bara finns indianska elever. Den första indianskolan vi besökte var just Överlevnadsskolan.

Den startades för ett par år sedan av indianorganisationen American Indian Movement (AIM=Amerikanska indianrörelsen). Det finns Överlevnadsskolor på flera andra ställen i USA, men den här i Rapid City ligger i det område där indianerna känner sig mest hotade av det vita samhället. Rasfördomarna mot indianer i Syd-Dakota är lika stora som fördomarna mot de svarta i vissa delar av USA:s sydstater.

I Överlevnadsskolan får eleverna lära sig indianska språk och indiansk historia vid sidan om de vanliga ämnena: matte, biologi och så vidare.

– Överlevnad betyder för oss självkänsla. Vi vill ge en positiv bild av det indianska sättet leva och tänka, berättar Madonna Gilbert som är lärare. Vi vill ge våra barn en chans och lite utrymme att andas. Vi vill inte att de ska få det vita samhället nedstoppat i halsen på sig utan möjlighet att stå emot.

……