West (2011)

Svenska Designpriset 2012:

Juryns motivering:

”Vad lockar mer än en mustig berättelse? Inget. Vi ställs i denna bok inför sinnebilden för ett reportage i text och bild. Etableringar, händelser, detaljer, porträtt, stämningar, personifieringar fångar oss och med fast hand förs vi västerut i sällskap med ’West’.”


Dana Joseph, Cowboys & Indians, USA:

”En särdeles inträngande och vacker coffee table-bok… ’West’, av journalisten Lars Åberg, fotografen Lars Strandberg och formgivaren Ronnie Nilsson, håller upp en spegel mot Västerns ideal och skickar tillbaka en känsla för platsen som är lika insiktsfull och tankeväckande som de främsta bland dem som producerats av generationer av smarta kulturella iakttagare, som valt det här vida landet som sitt studieobjekt.

Det är en fotografisk resa genom både det verkliga och det bildliga landskapet. Bilderna fångar allt från det hejdade förfallet i den kaliforniska spökstaden Bodie till det energifyllda leendet hos en uppklädd rodeomiss från Arizona. Fotografiernas kvalitet på det tjocka, grova pappret kan få en att överväga att införskaffa två exemplar: ett som man behåller intakt och ett som man klipper sönder för att rama in på väggen.

Lika mycket som den här storformatsboken handlar om bilder är den en tänkande människas reseskildring, som utforskar föreställningar om den amerikanska Västern som symbol för frihet, utgångspunkt för personlig pånyttfödelse och utpost för en individualistisk isolationism. Det här är Västern fylld av rodeo och vildhästar, cowboypoesi och countrymusik, röd jord och öknar, tomma vägar och indianbyar, barer och bergsformationer – associationsmättad och utmanande terräng att beträda, och ‘West’ gräver sig under ytan med poetiskt undersökande entusiasm.

Det är ett vidöppet europeiskt perspektiv på de vidöppna amerikanska vidderna.”


Marilyn Warnick, The Mail on Sunday, London:

”Västerns verklighet har fångats på ett underbart sätt av ett osannolikt team, fotografen Lars Strandberg och journalisten Lars Åberg, som båda är svenskar. Tillsammans har de skapat en visuell memoarbok om en del av Amerika som i åratal har fångat fantasin.”


John Perry Barlow, författare, f d rancher, låtskrivare åt Grateful Dead, grundare av Electronic Frontier Foundation, USA:

”Den är underbar, känslofylld på det där cowboyviset, osentimental och äkta.”


Conor Purcell, flygbolaget Emirates tidning Open Skies, Dubai, Förenade Arabemiraten:

”Vår fotografiska berättelse för oss till det amerikanska hjärtlandet, där tre svenskar har gjort en överväldigande vacker bok.”

(I tidningen presenteras ”West” över tio helsidor.)


David Bolling, Sonoma Magazine, USA:

”En av de svåraste utmaningarna i livet är att se oss själva som andra ser oss. Vi behöver allesammans speglar som återger verkligheten, men om vi håller dem i våra egna händer blir bilden ofta förvrängd av våra individuella perspektiv. Vi har en tendens att inte vilja betrakta oss själva uppriktigt av rädsla för att vi inte ska tycka om det vi då ser.

Därför borde de av oss som bor i den amerikanska Västern – ja, alla som bor i Amerika – tacka den svenska trion som för oss närmare oss själva med en samling foton och texter som är smärtsamt, starkt och ändå kärleksfullt uppriktiga.

Lars Åbergs texter, Lars Strandbergs foton och Ronnie Nilssons design är en sann gåva, om vi bara är beredda att ta emot den…

Det här är en fantastisk bok och en underbar julklapp. Ge den till någon som önskar sig en klar spegelbild.”


Kyrie O’Connor, Houston Chronicle, USA:

”Det ska till ett par svenskar för att producera en sådan här fantastisk bok om den amerikanska Västern.

Boken, betitlad kort och gott ”West,” är en underbar, tjock pjäs, inte riktigt någon coffee table-bok (den är mer sofistikerad än de flesta i den genren), men proppfull med innehållsrika, livfulla fotografier och eftertänksam, associationsrik prosa. Åh, och layouten är hisnande vacker.”


Larry Moyer, konstnär, fotograf och filmare, Sausalito, USA:

”En av de finaste böcker jag sett…

Den är så vackert formgiven. De flesta fotografer skulle ge vad som helst för att få ge ut en sådan här bok. Jag vet inte hur ni kunde lyckas med det. Många av fotografierna ser ut som målningar. Jag skulle kunna sälja vilket som helst av dem som tavla…

Jag har läst boken. Det var du som skrev den? Fantastisk. Du vet mer om Amerika än de flesta amerikanska författare. Helt enkelt fantastiskt.”


Delphine Lucas, The Sun Runner Magazine, Joshua Tree, USA:

”Fem palmer av fem!

En magnifik bok, helt enkelt. Varenda fotografi i den här boken är ett konstverk i sig… De här bilderna visar upp färgfotografin när den är som allra bäst. På en massa olika plan erbjöd mig den här boken ett visuellt kalas…

Jag tyckte ännu bättre om texten än om fotot även om ingendera ska separeras från den andra… Det som drog in mig som läsare var bildspråket i de ord som författaren valt för att visa oss varför människor ger sig av västerut…

…detta är i sanning en skatt, ned i minsta detalj… En helt fantastisk bok!”


Rick Huff, ”Best of The West Reviews” på CowboyPoetry.com, USA:

”‘West’ är en enastående coffee table-bok…

Tre svenska Västernentusiaster erbjuder en unikt perceptiv och nyfiken skildring av någonting som vi kanske inte känner till lika väl som vi tror. De genomför denna häpnadsväckande uppgift med hjälp av text (Åberg), foton (Strandberg) och konstnärlig design (Nilsson). Till en början kan den eccentriska slumpmässigheten i sättet att närma sig ämnet påminna om att kasta smörgås på vattenytan, men strax blir det uppenbart att den här trion inser att det finns betydligt djupare vatten under ytan när de simmar och dyker ner i sitt ämne och bland människorna som befolkar det. Längs vägen kommer ni att få uppleva starka skvalp av människors liv mot myterna eftersom vi i ’West’ får både ytans skimmer och gruskornen på bottnen. Och vi älskar det.

Konstnärer som ‘målar’ i bild-, ljud- och tryckta medier bör ha den här boken nära till hands. Genom att bli så stimulerad kommer den kreativa blicken att skapa vidare på egen hand.”


Erin Feher, California Home + Design, USA:

”…den underbara nya boken ’West’…

Medan amerikanska städer fortsätter att klättra högre och förtätas är fascinationen inför de glest befolkade vidder som återstår starkare än någonsin. ’West’, en ny bok av den svenska trion Lars Strandberg, Lars Åberg och Ronnie Nilsson, utforskar det som finns kvar av Vilda västern – de dammiga trakterna i Montana, Wyoming, Colorado, Texas, New Mexico, Utah, Nevada och Kalifornien – genom trolska fotografier (av Strandberg) och poetiska texter (av Åberg).

Boken inleds med bilder från den övergivna staden Bodie i Kalifornien, om vilken Åberg skriver, ’Det var en etablerad sanning att ingen gruvstad kunde vara värre än Bodie i fråga om dåliga män och dåligt väder.’ Men boken innehåller inte bara berättelser om svårigheterna som dök upp i Västern – fängslande porträtt av stolta rodeoryttare och resterna av regnbågsklara städer som Butte, Montana, gör att boken framstår som en kärleksförklaring till det land som ligger just utanför våra moderna städer och ändå tycks befinna sig i en annan tid och en annan värld.”


Ranch & Reata Magazine, USA:

”Den bedövande vackra boken är en hyllning till den Västern som ligger bortom allfarvägarna, som om upphovsmännen hade slängt bort sin Michelin-guide, fällt ner taket på sin hyrbil och dragit västerut mot okända mål. Resultatet är en eggande skildring av en region i förvandling…

Med sin resa genom mytologin och landskapet på Västerns vida vidder har de skapat ett oerhört vackert porträtt av den moderna Västern, som samtidigt som det är en hyllning blir icke-stereotypt spännande och gripande.”


Ranch & Reata Magazine, USA (igen):

I tidskriftens augusti-septembernummer 2015 lyfts ”West” fram med elva fotografier ur boken:

”’West’ är en underbar, kreativ skildring av den amerikanska Västerns romantik och framtoning tolkade av en svensk författare och fotograf.

Boken är vackert formgiven och den fångar den rätta känslan hos Amerikas västra regioner – och kraften i naturen där. Den framför den fascinerande idén att republiken inte bör ses som världens centrum utan snarare som vagabonden som fortfarande försöker vara ifred. En målande beskrivning av Amerikas mest spännande och fängslande landskap som här betraktas utifrån.”


Lee Juillerat, Herald and News, Oregon, USA:

”’West’ är en vackert formgiven, skriven och fotograferad bok om den amerikanska Västern. I den här tunga fotoberättelsen framträder den amerikanska Västern betraktad med ögonen – och orden och linsen – hos européer som uppenbart har fångats av det de upplevt. Bland fotografierna märks genomträngande porträtt av cowboys, starka scener från förfallna miljöer vid vägkanten och fantasirikt vinklade bilder från rodeor. Texterna är också utomordentligt bra.”


Horse & Rider Magazine, UK:

”Upptäck verkligheten bakom fantasin med den överdådiga fotografin och den livfulla skildringen i den stämningsmättade och associationsrika boken ‘West’.”


Alison Roth, Denver Life Magazine, USA:

”Bladvändare just nu: ’West’ av Lars Strandberg, Lars Åberg och Ronnie Nilsson förtjänar att ligga framme på bästa plats på kaffebordet. Det här svenska teamet gav sig ut på resa genom västra USA för att dokumentera vardagslivet och de andäktigt vackra landskapen. Den prisbelönta boken har fått internationella kritikerhyllningar, så missa inte det här unikt europeiska perspektivet på Västern.”


Matthew Irwin, Santa Fe Reporter, USA:

”Vackert utformad och full av uppriktiga skildringar… ’West’ kommer säkert att dyka upp på bokhyllorna i de finare presentbutikerna i Bozeman, Jackson Hole, Aspen och Taos… vackra fotografier av Lars Strandberg, poetiskt språk av Lars Åberg och pregnant design av Ronnie Nilsson…”


Julie Preble, Horse & Rider Magazine, USA:

”Har du någon gång undrat hur resten av världen ser på den vida amerikanska Västern? Den här boken ger dig chansen att ta reda på det. Svenskarna Lars Åberg och Lars Strandberg tar dig med på sin resa, som speglas genom vackra fotografier. Den kommer att få dig att vilja packa väskan och dra i väg västerut!”


Tim O’Byrne, Working Ranch Magazine, USA:

”Strandbergs verklighetstrogna bilder, återgivna i denna tjocka bok på matt papper, frammanar tillsammans med Åbergs noteringar och Nilssons formgivning, en europeisk resenärs perspektiv på vårt hem, komplett med entusiastiska och uppfriskande förklaringar till sådant som vi kanske har tagit för givet just för att det är vårt hem. Bra jobbat, gentlemän.”


Montana Best Times, USA:

”Just när man trodde att man hade sett varenda bok som gjorts om Västern dyker ’West’ upp, en unik bok om den amerikanska Västern sedd med svenska ögon… Med sitt bildspråk – mer än halva boken består av utsökta foton av människor, platser och händelser, ungefär 300 totalt — och europeiska perspektiv tar ’West’ ett intressant nytt grepp på den amerikanska Västern.”


Stephanie Hainsfurther, abqARTS, Albuquerque, USA:

”Vackert presenterade i en ekologisinnad coffee table-bok påminner Strandbergs ljusfyllda foton och Åbergs reflektioner kring människorna och platserna de mötte oss om varför vi bor just här.”


Ashley Biggers, New Mexico Magazine, USA:

”’West’ lyckas väl med att skildra miljöerna och människorna som utgör Västernlandskapet, från de virvlande färgerna hos en avkastad rodeocowboy till de uttorkade gamla skolhusen med dammiga jordglobar.”


Nevada Magazine, USA:

”Den svenske författaren Lars Åberg, fotografen Lars Strandberg och formgivaren Ronnie Nilsson har skapat en omfångsrik skildring i bild och text av den amerikanska Västern sedd ur ett tydligt europeiskt perspektiv. Boken innehåller hundratals foton från västra USA sammanflätade med poesi och berättelser. Boken har precis vunnit det prestigefyllda Svenska Designpriset 2012 på Moderna museet i Stockholm.”


HorseOwnerToday.com, Kanada:

”’West’ är en fascinerande, fängslande bok. Det är sällan som en bok förmår appellera till läsaren på så många plan. Åberg och Strandberg har lyckats kombinera folklore och dokumentär inom coffee table-bokens ramar. ’
West’ är upplagd så att man deltar i en resa genom den amerikanska Västern. Lars Strandberg har skapat en samling fotografier som är överväldigande och griper tag om ens hjärta, och de förmedlar en mycket tydlig vision om den amerikanska Västern av i dag. Lars Åberg skriver om deras upplevelser under resan, med ett europeiskt perspektiv på den amerikanska Västern som inkluderar cowboypoeter, landsbygdsdoktorer, boskapsfösning och, överraskande nog, den moderna kulturens ekonomiska påverkan på den amerikanska Västern. Lars Åberg, Lars Strandberg, Ronnie Nilsson är ett enastående team.

Omslaget till
 ’West’ ropar efter att man ska känna på det! Ytans textur och prägling kontrasterar mot en elegant inbindning, patriotiska röda och blå band och ett nostalgiskt fotografi gör det svårt att låta bli att ta fram den.

’
West’ är boken som man bara måste ha.


Ross Hecox, Western Horseman, USA:

”I sin nya bok, ‘West’, skriver författaren Lars Åberg om en av världens mest unika geografiska platser – den amerikanska Västern… Åberg och fotografen Lars Strandberg, båda från Sverige, ger ett europeiskt perspektiv på västernkulturen i Förenta staterna… ‘West’ är konstfullt designad och utnyttjar väl Strandbergs anslående foton. Boken är full av bilder på rodeoryttare, betsel och sadlar, spökstäder, indianer och bedövande vackra landskap.”


Sonja Stimmer, Spirit of The West, tyskspråkig västerntidning:

”Den amerikanska Västern betraktad av två svenskar. Författaren Lars Åberg och fotografen Lars Strandberg bjuder med sin bok på ett europeiskt perspektiv på västernkulturen i USA. Konstnärligt utformad av designern Ronnie Nilsson erbjuder coffee table-boken en exceptionell inblick. Uttrycksfulla bilder på cowboys, sadlar, spökstäder, indianer och hisnande vackra landskap paras med delvis poetiska berättelser. De 264 sidorna är uppdelade i 13 kapitel som ’Rodeo’, ’Wild Horses’ och ’Lonely Road’, som återger porträttet av Västern. Inbunden och tryckt på tjockt papper gör den stort intryck på presentbordet.”


Billings Gazette, USA:

”Västern i ny belysning… en gedigen bok full av bilder och betraktelser kring den amerikanska Västern.”


Midwest Book Review, USA:

”’West’ innehåller en enastående samling färgbilder som är lika intressant för det historiska som för det fotografiska, och presenterar ett underbart porträtt av den moderna Västerns miljöer. Boken är gjord av en journalist och en internationellt känd fotograf, och den ger ett unikt europeiskt perspektiv på den amerikanska Västern genom att väva in en konstnärlig tolkning av landskapets framväxt i ett urval som förtjänar återkommande omnämnanden och rekommendationer hos varje samlare av konst eller amerikansk historia.”


Wendy Werris, Publishers Weekly, USA:

”En annorlunda skildring av regionen och dess kultur… Vid sidan om landskapsbilderna upptas en stor del av boken av intima intervjuer och personporträtt.”


Leigh Ballard, Mid-South Horse Review, USA:

”En enastående coffee table-bok… Den fantastiska fotografin fångar den magiska färgen hos öknarna och bergen i den amerikanska Västern… drömlika bilder som påminner om akvarellmålningar.

Texten som ackompanjerar fotona berättar om författarens poetiska och mytiska färd genom ett kärvt, vackert landskap…”


Ingrid Schultz, Western Horse Review, Kanada:

”I dag har jag ytterligare två böcker att föreslå till önskelistan inför julen. Den första är ’West’, författad och fotograferad av två svenskar, Lars Åberg och Lars Strandberg, med en gemensam passion för den amerikanska Västern.

Rent fysiskt är det en stor bok, med 300 bilder och prosa konstnärligt tryckta på ett matt papper som passar stilen väl. Duon har gjort omfattande resor i hela Västern och tränger in i mytologins och vardagslivets säregnaste hörn för att skildra en livsstil som omfattar hårt arbete såväl som drömmar och de beskriver en väldig region med både miljöproblem, häpnadsväckande skönhet och mycket av sådant som vi tänker på som mänsklig omtanke.

Den passar drömska och kontemplativa söndagseftermiddagar och är en av de där böckerna som man kan förlora sig i en timme eller mer.”


Jeri Dobrowski, ”Cowboy Jam Session” på CowboyPoetry.com, USA:

”Jag hade förmånen att träffa Lars och Lars i Nevada, under National Cowboy Poetry Gathering. Duon hälsade på från Sverige. Poesiträffen erbjöd dem en möjlighet att knyta kontakter med författare och musiker från hela Västern, och gav utdelning i form av både foton och näring åt bokens tankeväckande texter.

Jag fångades av materialen och utformningen på omslaget, och ägnade åtskillig tid åt att beundra det innan jag gav mig in i boken för att studera texterna, porträtten, landskapen och action-bilderna. Inte undra på att den fick det prestigefyllda Svenska Designpriset 2012. Bland andra platser och ämnen tar den upp spökstaden Bodie, Cape Flattery på Olympic-halvön, rodeo, ranchnäringen, pueblos, buskgräs, övergivna fordon, trasiga skyltar, och Butte! Det varierade formatet – svartvitt och färg, plånboksstorlek upp till tvåsidiga uppslag – ökar attraktionskraften hos bilderna från deras odyssé genom Västern.”


Valerie Harms, Distinctly Montana Magazine, USA:

”En otroligt fin bok.”


Sheplers Western Wear, USA:

”En bok för dem som inspireras av den väldiga himlen, ärliga människor och öppna vidder… Den här boken passar fantastiskt bra på kaffebordet – och sätter garanterat i gång samtal! Mer än 250 sidor med bilder som tar andan ur en på människorna och landskapet i väster.”


Abigail Holstein, HarperCollins Publishers, USA:

”Det är en exceptionellt vacker bok, både vad gäller texten, fotografierna och formgivningen.”


Claire Chandler, Merrill Publishers, London:

”Vilken vackert producerad bok!”


Cheryl Byrnes, Country Music Capital News, Australien:

”Fotografen Lars Strandberg och författaren Lars Åberg har rest länge i den amerikanska Västern och det är deras bildspråk och europeiska perspektiv som skiljer ut den här boken från andra… de tar sig in i mytologin och vardagslivet och porträtterar en vidsträckt region med dess miljöproblem, skönhet och mänskliga värme.”


Claire Woods, Z Magazine:

”Det här är tämligen ovanligt. Tre svenskar har skapat en internationellt hyllad fotobok om den amerikanska Västern, på engelska, på ett amerikanskt förlag. Boken bygger på fotografen Lars Strandbergs och författaren Lars Åbergs många resor i regionen, och den har getts en följsam utformning av Ronnie Nilsson…

Det förvånar knappast att ’West’ belönades med Svenska Designpriset 2012, i bokkategorin. Med sin vida mångfald av spännande människor, vackra landskap och mer eller mindre hårdkokta cowgirls och cowboys erbjuder den en fascinerande resa genom en bortglömd del av Nordamerika.”


Pierre Hellqvist, Nyhetsmorgon i TV4:

”Magnifikt praktverk.”


Björn G Stenberg, Upsala Nya Tidning:

”Fotografen Lars Strandberg och journalisten Lars Åberg (som också skrev boken ’Cowboy’ för tio år sedan) drog västerut för att möta och inte minst konfrontera sina egna myter. Det handlar inte om sentimentalitet eller nostalgi, snarare om att hitta något kärvt och äkta.

Väl tillbaka i hemlandet igen tog de hjälp av eminenta formivaren Ronnie Nilsson och resultatet blev den suveränt snygga och fantasieggande kaffebordsboken ’West’. Den vann också helt följdriktigt Svenska Designpriset 2012…

’West’ är en bok att bläddra långsamt i och njuta av bilderna som alla håller en hög konstnärlig standard, de innerligt poetiska texterna – på engelska – och inte minst själva designen. Alla tre sakerna samverkar och skapar en ovanlig och skön bok att försjunka i och bli inspirerad av…

Bäst: att allt samverkar så organiskt.

Sämst: att man inte bara kan släppa allt och ge sig västerut på stört.”


Johan Malmberg, Sydsvenskan:

”I sin magnifika kaffebordsbok ’West’ åker författaren Lars Åberg tillbaka (’Cowboy’, 2002) till det han skriver allra bäst om, myternas och viddernas Amerika. Han gör det tillsammans med fotografen Lars Strandberg som följsamt hakar på med samma känslopalett; ömsom vindpinad svartvit, ömsom filtrerade landskap som ger sken av handkolorerad nostalgi…

’West’ är romantik men knappast naivitet. Romantiserad på det sätt som en roadmovie som tillåter sig att leva med ena benet i populärkulturell fiktion. För Lars Åberg sker det med cowboyprosa och ett soundtrack där Joni Mitchell, Lucinda Williams och Sonny Rollins ackompanjerar dessa ödestäder som ser ut som Edward Hoppermålningar och där gestalterna tornar upp sig som Sam Shepard i en Wim Wendersfilm eller ödesmättnaden i Cormac McCarthyland. Lars Åberg och Lars Strandberg skildrar sitt Eden, och de tillåter sig att älska det närmast förbehållslöst…

’West’ är också ett bokprojekt lika ur fas med tiden som själva cowboylivet. 266 kvalitativa sidor vackert formgivna av Ronnie Nilsson med tjock textur och sikte på den amerikanska marknaden. Trots det, jag tror att Lars Åberg om han hade kunnat, hade velat sammanfatta allt i en countrylåt. En sådan ’som du gråter bara av att tänka på’. En sång om Amerika som kan fånga hela livets visdom på tre minuter.”


Tomas Polvall, Västerbottens-Kuriren:

”‘West’ är inte bara ord och bilder från resor i västra USA. Det är också en resa till drömmar om ett annat slags liv och längtan till en verklighet som nästan är borta…
‘West’ är mötet mellan verklighet och fantasi, mellan tid och landskap, mellan glömska och längtan. Strandbergs svart-vita bilder skildrar cowboyernas och indianernas värld. Jag tycker om den tillbakalutade intensiteten i de halvt bortvända porträtten. Landskapsbilderna präglas av rättfram enkelhet, ibland med en minimalism som ger dem extra tyngd… Åbergs text balanserar på den språkliga knivsegg där myter, drömmar och verklighetsbeskrivningar samsas om utrymmet.”


Eva Sternäng, Kvällsposten:

”Lars Strandbergs bilder av en distanserad trakt långt bort från det glassiga medielandskapet, i ett USA som inte ens Hollywood lyckats kommersialisera trots otaliga scener ur dess overklighet, berättar en smäktande historia och lyser bitvis av sig själva. Jag som aldrig varit där känner den torra luften, hur avlägsen den än är. Och jag hör en rostig mekanik i ödsligheten.

Tätt intill slingrar sig Lars Åbergs ord fram som ett textilt mönster format av känslosamma kopplingar, behjälpliga krokar och tankepauser. Oväntat poetiskt. Han har varit i landskapet så många gånger att hans varelse måste ha påverkats – som ett smultron i Norrland eller en ros i tropikerna. Essensen blir intensivare, bäret i sin smak, blomman i sin doft.

Faktiskt är den här konstnärliga konstellationen den mest lockande reklam för USA jag nåtts av på länge. Trots att den Vilda Västern verkar ha stannat i växten. Eller kanske just därför.”


Tony Ernst, Sonic:

”…den skapar ett omättligt sug efter att bege sig dit, längst ut på The Frontier, vid gränsen där myt och sanning blir ett.

Lars Åberg har skrivit starkt om det stora landet i väster i snart fyrtio år. Han har gjort det bortom alla högröda övertygelser och tendentiösa vinklar, han har gjort det lugnt och sansat, och han har gjort det på plats likt en gammaldags äventyrare. Han har gjort det för att han måste.”


Tomas Polvall, Smålandsposten:

”En av årets fem bästa fotoböcker:

’West’ är mötet mellan verklighet och fantasi, mellan glömska och längtan. Lars Strandbergs svartvita bilder skildrar cowboyernas och indianernas värld. Den tillbakalutade intensiteten i de halvt bortvända porträtten är tilltalande.”


Eva Dandanelle, FOTO:

”Boken ’West’ får filmkulisserna att blekna och ge plats åt en mer mångfacetterad bild av den amerikanska västern… Det är inte den idealiserade, sentimentala synen på västern som Strandberg och Åberg förmedlar utan den nyfikne resenärens… En bok som med sina berättelser lyckas tränga bakom de klichéfyllda fasaderna från västernfilmerna.”


Göran Widerberg, Dagens Arbete:

”Det är musiken, böckerna och alla filmerna som hållit myten om vilda västern vid liv. Nu ger journalisten och författaren Lars Åberg sitt bidrag. Med Lars Strandberg (foto) och Ronnie Nilsson (layout) har han lyckats få boken ‘West’ utgiven direkt på engelska. Åberg har talang för ämnet. 1977 kom boken ’Kluven tunga’ om American Indian Movement. Senare en lärobok om USA och 2002 lovordade ‘Cowboy’, återutgiven i fjol. I ‘West’ rör han sig genom landskapet och myterna, pratar med människor och skildrar dagens samhälle lutad mot gårdagens nostalgi…

För de amerikaner som valt västern före östern, handlar det om ett arv av självvalt utanförskap med både självkänsla och stolthet. Och trots allt en dröm om gemenskap. Drömmen om den tidlösa småstaden. Lars Åberg skrapar på den kommersialiserade ytan, visar att västerns själ fortfarande finns där under präriemånens bleka sken eller i skuggan av en bergsplatå.”


Göran Jonsson, Dagens Industri:

”Något mer mytomspunnet än den amerikanska västern får man leta efter. Den är inte direkt vild längre, men livsstilen och cowboykulturen frodas. Det visar ’West’… Landskapets magiska dragningskraft är oförminskad. Ingen rundresa i USA är fullständig utan att man satt sin fot på prärien eller i öknen.”


Åsa Wikberg, Lucky Rider:

”Boken, som snarare kan benämnas praktverk eller coffee table book, är på 266 sidor och med svenska mått mätt en iögonfallande påkostad produktion. Stora uttrycksfulla bilder, tryckta på ett tjockt, matt papper som ger rätt känsla åt innehållet. Den amerikanska västern poetiskt skildrad i text och bild från det lilla till det stora, historia och nutid i kontrasternas land. Alltihop oerhört väl hopkomponerat i en grafisk design av Ronnie Nilsson.”


Helena Wennström, ATL Magasinet:

“Boken skildrar den romantiska känslan av att allt är möjligt när man sätter sig i bilen och åker västerut. Men också det verkliga och tuffa livet där ute med bland annat extrem torka. Den beskriver människor, djur, de stora vidderna, cowboypoesi och musik.”


Ola Liljedahl, Malmö Aviations flygtidning Grip:

”En som låter sina resor vara både jobb, nöje och drömmar är skribenten Lars Åberg från Malmö. Nu hyllad internationellt för sin bok ’West’ om en karg del av USA… Så vackert, så magiskt, så inspirerande… ’West’ innehåller hyllade texter av Lars Åberg och helt fantastiska bilder av Lars Strandberg.”


Karin Henriksson, Svenska Dagbladet:

”Svenskar hyllas för Västernbok… Av alla amerikanska historiska och populärkulturella företeelser är nog Västern mesta favoriten. Tre svenskar står bakom en engelskspråkig bok med titeln ’West’… mycket positiva artiklar och recensioner.”


”Rafael56”, läsarrecension i The Guardian, London:

”En fantastisk resa: en svensk blick på myten, naturen och människorna i Västern. En resa som ofrivilligt förvandlas till poesi. En bok som överraskar och får en att känna något slags hopp.”


”pattyjane”, läsarrecension i The Guardian, London:

”Om ni inte redan har skaffat ’West’, av Lars Åberg och Lars Strandberg, så gör det nu. Det gäller särskilt om ni älskar föreställningen om den amerikanska Västern, men gärna hoppar över den sentimentalitet som alltför ofta präglar journalistiska försök att fånga den. Detta är en coffee table-bok med hjärna. Baserad på två svenskars mångåriga resande väster om Klippiga bergen lyckas den på ett utmärkt sätt balansera Strandbergs fantastiska foton med Åbergs sparsmakade, vinnande poetiska prosa.”