Floating in Sausalito (2016)

Clemens Poellinger, Svenska Dagbladet:

”En av årets bästa konst- och fotoböcker:

En riktig presentbok om man gillar Kalifornien, husbåtar och hippies. Författar/fotografteamet skildrar den alternativa livsstilen i husbåtskolonin Sausalito, ett slags Christiania by the sea, men betydligt mer välbärgat. Stor bok, bilder på väderbitna skeppare, interiörer med drömfångare och fina självbyggen.”


Ingrid Norrman, Göteborgs-Posten:

”Jag vill också bo på en husbåt i Sausalito!…

Om den brokiga blandningen av människor handlar Lars Åbergs och fotografen Lars Strandbergs vackra coffeetablebok ’Floating in Sausalito’, utgiven direkt på engelska. ’En snygg och ovärderlig konstbok’, tyckte San Francisco Chronicle i sin recension. Jag bläddrar i boken och drabbas genast av reslust. Och åker jag i väg till San Francisco är en sak säker. Inget hotellrum för mig, jag hyr in mig på en husbåt i Sausalito.”


Qia Rindevall, Journalisten:

”För drygt fyra år sedan kom duons bok ’West’, om den moderna amerikanska Västern. Nu har de gjort coffetableboken ’Floating in Sausalito’ som nyss kommit ut i USA…

2013 åkte Lars Åberg och Lars Strandberg tillbaka till San Francisco för att jobba med boken där invånarna i Sausalito får berätta om sin dröm om ett alternativt samhälle…

Det gamla gardet som levt många år i Sausalito har tunnats ut, men en större roll i boken har Larry Moyer, en av dem som flyttade till Sausalito redan i slutet av 60-talet. Han berättar många historier om framväxten av samhället, om den stora friheten att bo där, men också om droger och misär. Och om myndigheterna som tidigare velat få bort husbåtarna, men som i dag ser området som en tillgång… Boken har redan lovordats i San Francisco Chronicle.”


John McMurtrie, San Francisco Chronicle, USA:

”Åberg är författare till en snygg och ovärderlig konstbok i stort format, ’Floating in Sausalito’, utgiven av det tyska förlaget Kerber. Fylld med livfulla fotografier av Lars Strandberg dokumenterar boken det unika samhället med mer än 400 husbåtar vid stranden av Richardson Bay, precis norr om Golden Gate-bron.”

Recensionen även publicerad i Houston Chronicle


Vicki Larson, Marin Independent Journal, USA:

”Svensk duo fångar Sausalitos alltmer gentrifierade husbåtssamhälle. Det resulterar i en underbar coffeetable-bok som är rik på historia, personliga berättelser och livfulla fotografier… Det har genom åren skrivits så mycket om husbåtssamhället att man kan fråga sig vad som mer kan sägas, särskilt av några som bor på en annan kontinent. Men med sin blick utifrån har de med känslighet och inlevelse lyckats fånga ett samhälle som långsamt håller på att gentrifieras.”


David Bolling, Valley of the Moon Magazine, USA:

”Det finns ingen bok om Sausalitos husbåtar som kan mäta sig med kaffebordsbjässen ’Floating in Sausalito’, som osannolikt nog är briljant skriven och fotograferad av två svenskar som heter Lars…

De båda samarbetade tidigare kring en insiktsfull, närgången och underbart vackert illustrerad storformatsbok om Amerikas verkliga och mytiska Västern, kort och gott betitlad ’West’… I ’Floating in Sausalito’ har de tagit med sig samma känslighet och nyanserade förståelse till en av landets mest fascinerande och färgstarka mikrokulturer…

Åberg försöker fånga alltsammans i en rad berättelser och intervjuer och han lyckas anmärkningsvärt väl, inte minst för att vara någon som bor så långt från Sausalito, och Strandberg fångar än en gång platsens närvaro med en samling enastående foton. En perfekt julgåva för varenda kaffe- (eller säng-) bord.”


Los Angeles Times Holiday Books Guide 2016, USA:

”Vackra, udda och starka fotoböcker som man bara inte kan slå igen:

På 1950-talet etablerade beatnikar och hippies ett husbåtssamhälle nära San Francisco; den här fotoboken skildrar dess egensinniga invånare.”


San Francisco Chronicle Holiday Books Guide 2016, USA:

”I den här stora coffeetable-boken – för fin för att man ska riskera att spilla kaffe på den – fångar en svensk författare den bestående tjusningen med husbåtssamhället precis norr om Golden Gate-bron.”


Habitat Magazine, San Francisco, USA:

”Vad händer när två svenskar blir betagna av ett eklektiskt husbåtssamhälle som guppar omkring i en by i norra delen av San Francisco-bukten?

’Floating in Sausalito’ är en härlig fotobok i storformat som fångar en uppsättning ’bara i Kalifornien’-karaktärer, från en salt, piprökande sjöman till ett par unga bohemer till en blind katt vid namn Monster. Men lika bildmässiga stjärnor är de flytande bostäderna själva: The Bateau de Rêve, the Crystal Palace, the Train Wreck (tillverkad av en sekelgammal Pullman-tågvagn i mahogny) och en massa andra. De utländska berättarna delar med sig av stycken ur kalifornisk historia på det excentriska och storögda sätt som bara utomstående förmår, men framför allt låter de de boende tala för sig själva. Och de har en ocean av berättelser att komma med.”


Dana Joseph, Cowboys & Indians Magazine, USA:

”Efter att ha blivit betagna i den amerikanska Västern flyter två svenskar vidare i Sausalito. Lars Åberg och Lars Strandberg har producerat en inbjudande inblick i det motkulturella husbåtssamhället i Bay Area…

Är det möjligt för en svensk Västernälskande, bokutgivande duo att ta pulsen på ett kaliforniskt fängslande husbåtssamhälle utanför San Francisco och fånga den rätta rytmen? I sin recension av Lars Åbergs och Lars Strandbergs nya bok svarade San Francisco Chronicle: absolut. Och den tidningen borde veta. Sausalito ligger runt hörnet – precis på andra sidan Golden Gate-bron…

C & I pratade med Åberg och Strandberg om deras unika porträtt av det färgstarka husbåtssamhället, där 1960-talets hippiekultur fortsätter att frodas samtidigt som den långsamt lämnar plats för en mer välbärgad alternativ livsstil.”

Läs hela intervjun


Cory Reynolds, Artbook.com, USA:

”’It was in the 1960s that they came here to live on a shoestring and to party on the outskirts of that no-good, mainstream, conformist, 9-to-5 society,’ skriver Lars Åberg i boken som överraskande blivit en favorit hos Artbook, ’Floating in Sausalito’. Den tog oss på sängen, denna berättelse om det historiska (och nu gentrifierade) hippiehusbåtssamhället i norra Kalifornien där foton av de egensinniga invånarna och deras båtar samsas med texter som verkligen lyckas förmedla ställets bohemiska stämning.”


Publishers Weekly, USA:

”This oversized photography book showcases the charming houseboat community in Sausalito, a small coastal town on the northern side of the Golden Gate Bridge in California. The community, one of the largest houseboat communities in the U.S., is a hippie’s dream…

Originally a destination for free spirits, the community of over 400 floating homes has more recently been sustained by the ample wealth in the Bay Area. In addition to photo tours inside some of the houses, the book provides a light history of the community, including the so-called “Houseboat Wars” that took place when local authorities hoping to develop the waterfront tried to relocate the residents. There are also interviews with key denizens, such as two nonagenarians who reside on a balloon barge that was once the home of Shel Silverstein.

The community is still a beautifully unconventional site, handsomely documented in the book, with houseboats such as the Unlimited Joy, Esperanza, and Chateau Bateau boasting more visual variety than the most bohemian of neighborhoods on that squarest of surfaces, dry land.”


Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tyskland:

”Åt alla som bär på tankar om att fly bort är den här boken den allra bästa julklappen.

De båda svenskarna Lars Åberg (text) och Lars Strandberg (foto) visar oss att det ändå fortfarande finns hopp om en bättre värld: tack vare Sausalito där drömmen om fri kärlek, tolerans och fridsamhet ännu inte har tagit slut…

Inkännande, med mild ironi och samtidigt aldrig okritiskt, beskriver Åberg människornas levnadsöden i paradiset vid Richardson Bay. Föregångna av båtvrak från ett tidigare krigsvarv, där landsättningsfartyg för D-dagen byggdes, upptäckte hippies, Vietnamkrigsmotståndare och udda typer av alla de slag på 1960-talet denna egenartade plats med utblick mot Golden Gate-bron, som vid den tiden fortfarande var i statlig ägo. Under de tio åren från ’Summer of love’ brydde sig ingen om hur de betedde sig som drogs dit, så länge festerna förlöpte fridfullt och drogkonsumtionen försiggick på ett diskret sätt…

Arkitekturhistoriker som Bernard Rudofsky svärmade för den så kallade folkliga arkitekturen, en ”arkitektur utan arkitektur”, som bröt med det enhetliga i det stereotypa Suburbia. Drivved, gamla husvagnar, pappskivor från uttjänta kolonistugor – allt som var billigt och lätt att införskaffa användes till byggena och till att göra de kasserade båtarna beboeliga. Kreativiteten hos de boende finns att beskåda i den här fotoboken…

Kampen mot fastighetsmarknadens girighet, som kommunarderna var beredda att föra från 1970-talet och framåt med mycket kvickhet såväl som stor entusiasm, är nog ännu inte förlorad även om de många flott prefabricerade husbåtarna tyder på att slutet närmar sig för ett unikt socio-arkitektoniskt experiment. Den gamla andan tycks ändå, om man får tro citaten i boken, framstå som långt ifrån gammalmodig för de nyinflyttade mäklarna och it-specialisterna.”


Welt am Sonntag, Tyskland:

”De simmar, de här drömmarna, i San Francisco Bay Area. Gemensam för dem alla är hippiekänslan hos invånarna. Det gör det största husbåtssamhället i USA så särpräglat, vilket fotografen Lars Strandberg och författaren Lars Åberg porträtterar i ’Floating in Sausalito’. En fröjd!”


Michele Affronte, boende i Sausalito:

”Det är den vackraste, mest fantastiska boken om vår livsstil!”


Alissandre Haas, boende i Sausalito:

”Den är otroligt fin, tack för att ni fångat min lilla flytande värld på ett så vackert sätt.”


Läsarrecension, amazon.com:

”Det här är en ovanlig bok. Bakom de vackra bilderna av husbåtarna finns berättelsen om en stor generation som drömde om frihet och ett annorlunda samhälle. En generation som håller på att försvinna medan husbåtarna blir påminnelser om den drömmen. Jag älskar den här boken.”