Stora famnen. Pappa Dallas i Rosengård (2009)

”…boken är jättebra. Det är en rakt–upp–och–ner reportagebok med fråga/svar-intervjuer. Med en intervjuare som idogt har gått bakåt och framåt i tiden, och som har intervjuat en mängd personer runt Dallas, samt Dallas själv.

Boken är en berättelse om arbetsmoral, rasism, disciplin, uppfostran och en mängd andra saker. Väldigt intressanta saker!… Jeps, det finns massor att lära sig i den här boken. Alla borde läsa den…”

(Maria Rydhagen, Kvällsposten)


”Att bläddra igenom Lars Åbergs intervjubok med Malmökändisen Dallas är ibland som att gå igenom en enda lång vederläggning av de värderingar som byggde den moderna svenska skolan…

Så vad kan man i grunden lära av exemplet Dallas? Ja, den lilla detaljen att det han gjort faktiskt har visat sig fungera i verkligheten… Att han har lyckats ge många människor i Rosengård en känsla av eget värde utan att tvinga in dem i medeltida attityder gentemot kvinnor, hetsa dem att kasta ägg på judiska demonstranter eller försätta dem på krigsfot mot andra grupper i samhället…

Hans moral må vara jävligt gammal, men den bottnar uppenbarligen i kärlek till dem som blir föremål för den. Det är nog så nära en fungerande princip man kan komma.”

(Jesper Högström, Sydsvenskan)


””Stora famnen” är en mycket viktig bok som alla skolor i Sverige borde använda för att lära sig hur man kan hantera bråkiga elever…

Dallas har…vågat konfrontera invandrarungdomar som inte vill anpassa sig till det svenska samhället. Han har gjort en viktig humanitär insats som beskrivs väl av författaren och journalisten Lars Åberg. Han får fram människan Dallas, som mestadels beskrivs i intervjuform, och det fungerar alldeles utmärkt. Dallas insatser med ungdomar genom boxning och social träning och genom att få bort dem från brottets bana beskrivs träffande…

Det är en lättläst men insiktsfull liten bok som ger hopp om ungdomar som man annars lätt räknar ut, men som genom Dallas försorg har blivit laglydiga medborgare.”

(Johnny Månsson, Bibliotekstjänst)


”Man kan faktiskt läsa den rakt av som en bok i förebyggande och främjande arbete. Särskilt viktig är boken för personer som är intresserade av integrationsfrågor och förändringsarbete.”

(Anna Balkfors, Folkhälsomagasinet)