Hoppets hamn (2011)

”Författaren Lars Åberg utgår ifrån samma grundmaterial som Magnus Gerttens dokumentärfilm med samma namn. Resultatet visar en tvådelad historia; dels en välkänd men likafullt ohygglig skildring av Förintelsen, dels en mindre bekant berättelse om Malmöbornas samlade välvilja att hjälpa de drabbade.

Det är framför allt det senare perspektivet som i sin lokalhistoriska avgränsning tillför ny kunskap om mottagandet av de överlevande i Sverige. Hur gick det till när i det närmaste en hel stad mobiliserades för att hjälpa de nödställda?

…Berättelsens detaljrikedom eggar läsarens fantasi och för ett ögonblick förvandlas det annars så fridfulla Malmö till en krigsskådeplats… Efteråt var det ’omöjligt att släppa de där ögonen och det där ansiktet’, berättar Bo Nilsson i boken.

…Boken skildrar på ett förtjänstfullt vis en epok i Sveriges moderna historia som är värd att minnas och lära av, i synnerhet i takt med att nya krigsoffer söker en hoppets hamn.”

(Ingrid Lomfors, Göteborgs-Posten)


”Berättar förtjänstfullt utifrån samtida filmmaterial och intervjuer om ett skeende vi tidigare fått veta allför lite om. På ena sidan Sverige som handgripligen får upp ögonen för nazismens grymheter. På andra sidan tusentals nyss dödsdömda som oförmodat slungas ut i ljuset till ett nytt liv. Räddade, men utan anhöriga och återvändo.

Vi får följa deras tragiska och rörande livsöden från krigets början och fram till vår tid. Mest gripande är den åttaåriga holländskan Irene, en Anne Frank-historia med uthärdligt slut. Alla som var med minns henne från förläggningen i Malmö, och när man ser henne skratta lyckligt mot en skräckinjagande man i saneringsdräkt förstår man varför.

Det är starkt, en bra film och en givande bok.”

(Lars Linder, Dagens Nyheter)


”Det är ur det individuella perspektivet den här boken är skriven, och ingen kan undgå att beröras av den oförställda glädjen i åttaåringen Irenes ansikte där hon på K W Gullers foto sitter med sin mamma i Riddarsalen på Malmö museum framför en tallrik med odefinierbar svensk mat.”

(Nils Schwartz, Sydsvenskan)