Cowboy (2002)

”Här kommer ett boktips till alla som ska resa till USA, till alla som har rest i USA, till alla som vill resa till USA. Eller kort sagt: här kommer ett boktips till alla med minsta intresse för USA: ”Cowboy – på drift i ett annat USA”, av journalisten och författaren Lars Åberg. Boken är inte ny, den kom ut 2002 på Carlssons Bokförlag, men den är alltid lika bra, och det är en bok jag ständigt kommer tillbaka till.

Här handlar det inte om hotell- och restaurangtips, nej, här handlar det om människor och skeenden, och om ett berättande med sådan närvaro att man med gott samvete kan säga att man har varit i USA bara efter att ha läst boken. För det är så det känns. När jag tänker tillbaka på min egen resa längs Highway One för några år sedan, är det lika mycket Lars Åbergs berättelse som mina egna intryck jag minns.

”Cowboy” är resejournalistik, samhällsjournalistik och politisk journalistik på en gång, boken väver samman nutid och dåtid. ”Cowboy” är med andra ord en reseskildring i absolut världsklass.”

(Per Johnsson, Svenska Dagbladets reseblogg 28/4 2009)


”Oemotståndlig läsning…kraftfull och egensinnig berättarkonst… Han skriver så förbaskat bra, den detaljskarpa prosan drar med läsaren från första till sista sidan… Man är med och man är där, man ser allt framför sig, tack vare den omutliga och säkert avvägda fördelningen av ljus och skugga, eufori och hot, njutning och ångest.”

(Ragnar Strömberg, Sveriges Radio, P1)


”Ingen annan europeisk reseskildrare jag läst har fångat den amerikanska avkrokens stämning lika väl som Åberg… Åbergs bok handlar ytterst om avgrunden mellan den mytbildning som hyllar alla dessa äventyrare och original och den verklighet som gradvis utplånar dem. Här finns bokens smärtpunkt och aktualitet. För det är ju just dessa arkaiska myter och frihetsideal, detta utopiska stråk i USA:s omedvetna, som regeringen Bush åberopar för att genomdriva en politik som utplånar friheten och stöper om världen i enlighet med bolagselitens intressen… Detta är marknära reportagekonst av hög klass.”

(Stefan Jonsson, Göteborgs-Posten)


”De lyckliga läsare som hittar ’Cowboy’ kommer att digga den. Reportagetexten rullar på med ett skönt groove… Texten är i ständigt uppbrott, precis som landet den vill berätta om. En lång, snygg och initierad improvisation över ett amerikanskt tema: individualismen – om friheten att bli den man vill och ofriheten att inte kunna det.”

(Per Wirtén, Expressen)


”Jan Olof Olsson, mest känd som Jolo, var en av 1900-talets främsta svenska journalister. Fem av hans böcker är reseskildringar från USA, fyra av dem är bra, ’Chicago’, den femte av dem, är lysande. När det därför utkommer en bok som håller samma klass som Jolos ’Chicago’ borde det vara en stor händelse i svensk journalistik. Det borde hälsas med glädje, men så kommer det inte att bli. Lars Åbergs ’Cowboy. På drift i ett annat Amerika’ må vara hur bra som helst, få kommer att lägga märke till det i ett land där seriös resejournalistik nästan är utrotad… Det märks att Lars Åberg har älskat att resa omkring bortom de amerikanska allfarvägarna. Han har gjort det i ett skönt tempo, lyssnat, tänkt och tagit sig tid att formulera eftertänksamt, varsamt och klokt. Framställningen bärs av ett inre jubel över att upptäcka en nation som rymmer så många olika slags människor och landskap… Det finns en underbar bredd och medkänsla i Lars Åbergs möten med amerikanska drömmare.”

(Tomas Polvall, Helsingborgs Dagblad)


”Åbergs amerikanska berättande är som sånger av Willie Nelson: välbekant knarriga, men alltid fascinerande i sin allmängiltiga medmänsklighet och sitt skarpa öga för detaljer.”

(Martin Jönsson, Journalisten)


”Åberg skriver en lätt rytmiserad, skarpt bildtät och åskådlig prosa. Han skriver med insikt, kunskap och en stark medkänsla… Och hans snapshots från en festival för cowboypoesi i Nevada lämnar inget öga torrt hos en gammal västernromantiker.”

(Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet)


”Läs den.”

(Per Johnsson, Vagabond)


”Åberg har gjort de där resorna vi andra bara går och drömmer om… Han beskriver politiska samband som min lilla hjärna aldrig hade uppfattat för egen maskin, och han gör det utan att slå mig i huvudet med sina kunskaper. Han gör det på ett sätt som får mig att efteråt känna mig klok. Åberg är dessutom en lysande stilist; den där sorten som får en att vilja läsa meningarna flera gånger. Han skriver utan poetiska krusiduller, sparsamt, men med musiken vibrerande i varje ord och varje mening… Han ser detaljerna och avslöjar de sammanhang som är så uppenbara att vi andra missar dem… Lars Åberg skriver så bra att man själv funderar på att sluta. Sedan bestämmer man sig för att fortsätta skriva, bara lite bättre. Han är en sann inspiratör.”

(Lennart Persson, Sonic)


”Årets bästa böcker 2003:

Svenska reseskildringar av hög internationell klass är sällsynta. Lars Åbergs ’Cowboy – på drift i ett annat Amerika’ är hög klass. Åberg har rest i, lyssnat till och formulerat intrycken från ett annat USA med väl stämd intensitet.”

(Tomas Polvall, Kristianstadsbladet)


”Lars Åberg reser i tiden och knyter den elegant ihop med historien som flytt. Sannerligen en av de mest välformulerade reseskildringar runt människor, händelser och platser vid sidan om den breda motorvägen ni kan läsa just nu.”

(Göran Widerberg, Dagens Arbete)


”Om det är någonting Lars Åberg inte gör i sin fina reportagebok ’Cowboy. På drift i ett annat Amerika’ är det att romantisera… Det ryker och kränger i Åbergs texter. Han är ständigt på väg, men stannar kvar tillräckligt länge för att landskapen ska ta form och mättas av tiden och erfarenheten. Bilderna är pregnanta, miljöskildringarna har rymd… Framför allt är Lars Åberg som cowboyen en skicklig yrkesman, som inte slarvar med detaljerna.”

(Jan Eklund, Dagens Nyheter)


”Man märker Jack Kerouacs närvaro i denna bok, men Åberg är ingen epigon, utan bidrar med en egen ton och ett eget språk och, viktigast, en förutsättningslös nyfikenhet. En mycket läsvärd bok.”

(Julie Hansen, Bibliotekstjänst)