Ett varmt regn skall falla (1992)

”Den speciella formen, där dokumentär blandas med halvdokumentär, ger ett djup som ett renodlat reportage knappast skulle kunna ge…’Ett varmt regn skall falla’ är inte en bok man blir glad av att läsa, men det är en fullkomligt lysande skildring av det indiankrig som fortfarande pågår.”

(Ellen Mattsson, Bohuslänningen)


”…en prosa som är poetiskt inkännande, men även politiskt klarsynt… I fiktionerna skapar Lars Åberg en atmosfär och ett språk som hör novellen till. Där andra européer ofta står utanför och tittar in på den ’pittoreska’ indiankulturen lever Lars Åberg mitt i och försöker återskapa stämningar och människor med respekt och inlevelse. Han lyckas verkligen… Texterna ångar av atmosfär och man rycks med in i indianernas verklighet… Denna bok rekommenderas till alla dem som vill se vilken inverkan ett samhälle som betonar de s k hårda frågorna har på ett samhälle som betonar de mjuka.”

(Patrik Sélsfors, Folkbladet)


”…en alldeles utmärkt, välskriven och informativ reportagebok av ett slag som vi inte är bortskämda med i Sverige… Bokens styrka ligger i den lågmälda vardagsskildringen…en avromantiserad och illusionslös, men inte desillusionerad bild av en kuvad men trots allt livskraftig kultur.”

(Oscar Hemer, Sydsvenskan)


”Boken är skriven med hetta och smittande engagemang… Lars Åberg visar sin styrka i det…alltid personligt präglade reportaget.”

(Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgs-Posten)


”Att läsa denna reportagebok är som att läsa ett nutida westernfilmmanus. Tänkt regissör är emellertid inte krigargeneralen John Ford utan snarare en Oliver Stone som tagit indianernas parti… Och när inte de dokumentära intrycken räcker till, skriver Lars Åberg en varm, medkännande fiktion för att skildra kulturkrockar inifrån. Ingen svensk journalist kan som han de amerikanska indianernas historia och texterna är en fascinerande resa in i ’universums mitt’, som hopistammen kallar sitt land.”

(Thore Soneson, Fotografisk Tidskrift)


”Boken är en utomordentlig inkörsport till den moderna indianska situationen och speglar dessutom tydligt ett traditionellt indianskt synsätt. Den har ett subjektivt, poetiskt laddat språk…”

(Claes Nordenskiöld, Svenska Dagbladet)


”…en både vacker och fruktansvärd berättelse om människor, myter och miljökamp kring indianernas mark.”

(Anette Nyqvist, Res)