Föreläsningar

Integration och segregation

Jag föreläser och deltar i debatter och seminarier om frågor som rör det stora integrationsämnet, som jag har skrivit mycket om de senaste 20-25 åren. För tillfället är jag ute en hel del och pratar om mina aktuella böcker ”Framtidsstaden” (2017) och ”Landet där vad som helst kan hända” (2018), som har blivit ordentligt uppmärksammade i medierna och som dessutom säljer väldigt bra.

Hur ska Sverige klara av de krav och problem som följer med de senaste årens stora migration? Hur kunde ett av världens mest förutsägbara länder så snabbt bli oförutsägbart? Vad betyder egentligen flitigt använda ord som mångfald, kultur, rasism, diskriminering och yttrandefrihet? Varför har det kommit att betraktas som antirasistiskt att behandla människor olika med hänvisning till deras härkomst och religion när antirasism går ut på att behandla alla lika oavsett ursprung?

Besläktade frågor tas upp i boken ”Heder och samvete”, som jag skrivit tillsammans med Eduardo Grutzky. I den synas hederskulturen och görs en kritisk genomgång av den svenska debatten och svenska myndigheters hantering av hedersförtrycket.

 

Nordamerikas indianer

Jag har rest mycket i USA under drygt fyra decennier och föreläser och berättar om nordamerikanska indianer, främst i nutid, men också med ett historiskt perspektiv.

Jag har bott i reservat i olika delar av landet och skrivit två reportageböcker om det indianska Amerika. I min aktuella, prisbelönta bok ”West”, gjord med fotografen Lars Strandberg och formgivaren Ronnie Nilsson, ger jag ett vidare perspektiv på den moderna amerikanska Västern.