Liten bild 1    
         
 
Framtidsstaden
Karneval, 2017
Kommer hela Sverige att bli som Malmö? I "Framtidsstaden" skildrar jag min gamla hemstad och ställer frågor om den växande segregationen och den samhälleliga tilliten. "Sannolikt en av årets viktigaste böcker," skriver Mats Edman, tidigare chefredaktör på Dagens Samhälle.
     "Framtidsstaden" har fått väldig uppmärksamhet i medierna och i den allmänna debatten, och redan dagen efter utgivningen 9/1 2017 var den etta på Adlibris topplista och tvåa på Bokus lista över de populäraste böckerna!
Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Blommorna, bina & barnen
Hidde Iyo Dhaqan, 2016
Min första barnbok! Fotografen Lars Strandberg och jag har följt biodlingsprojektet Bisam, där lågstadiebarn har fått sköta bikupor och slunga honung som en integrerad del i undervisningen. Boken kan beställas här: hidde.dhaqan@spray.se
 
Liten bild 1    
         
 
Floating in Sausalito
Kerber Verlag, 2016
Min bok om det unika husbåtssamhället i Sausalito i Kalifornien är gjord tillsammans med fotografen Lars Strandberg. Både Los Angeles Times och San Francisco Chronicle lyfte fram "Floating in Sausalito" i sina boktips inför julen 2016. På engelska. Ges ut på tyska förlaget Kerber.
Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Fem kök och en saxofon. Krogsväng i Malmö med Staffan Asker
Kira förlag, 2015
Här är boken om Malmös kulturliv från 1970-talet och framåt, iakttaget med hjälp av krögaren Staffan Asker som drev de i sammanhanget viktiga restaurangerna Chez Olga, La Petite France, Möllan, Brogatan och La Couronne.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Coddadkeena, sawirradeena
Hidde Iyo Dhaqan, 2015
"Egna röster, egna bilder" finns nu i somalisk översättning, av Kenadid Mohamed. Ett förött lands försvunna historia återupptäcks genom intervjuer, berättelser, unika fotografier ur privata samlingar och nya bilder på somalier i Sverige.
 
Liten bild 1    
         
 
Egna röster, egna bilder
Hidde Iyo Dhaqan, 2014
Jag är redaktör för den här efterfrågade boken om Somalia och somalier i Sverige. Ett förött lands försvunna historia återupptäcks genom intervjuer, berättelser, unika fotografier ur privata samlingar och nya bilder av Lars Strandberg. Boken nominerades i fackbokskategorin till Svenska Publishing-Priset 2014.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Sommarens skiraste ljus
Kvinnorättsförbundet, 2014
"Aldrig tidigare har jag läst något där misshandlades verklighet kommer fram så här," skriver Sydsvenskans recensent om "Sommarens skiraste ljus - om det dolda våldet mot kvinnor och barn", en omskakande intervjubok med våldsutsatta i skyddat boende och/eller med skyddad identitet. Text av mig och bilder av Åsa Sjöström. Boken är en del av Kvinnorättsförbundets i Malmö BOM-projekt, som av Allmänna arvsfonden utsågs till Årets guldkorn 2015.
     Beställ boken hos kvinnorattsforbundet@gmail.com.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Heder och samvete
Fri Tanke, 2013
Här är den, boken om hederskulturen i Sverige, "Heder och samvete", som jag skrivit tillsammans med Eduardo Grutzky. Finns nu dessutom i pocket!
     Under rubriken "Gastkramande vittnesmål om statens feghet inför hedersvåld" recenseras den av Nathan Shachar i Dagens Nyheter: "Om inte Grutzkys och Åbergs bok ruskar dem (politikerna) till sans så kan inget göra det." Sara Mohammad, ordförande i riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, skriver att detta är "den hittills viktigaste boken om hedersbrott".
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Solidaritetens många ansikten
Premiss förlag, 2012
Jag har skrivit ett av kapitlen - "När solidariteten blir till tolerans" - i den här antologin, där forskare och författare ger olika perspektiv på begreppet solidaritet.
 
Liten bild 1   Liten bild 2   Liten bild 3
         
 
"West"
Gibbs Smith, 2011
I oktober 2012 fick "West" Svenska Designpriset.
     Det här är min första bok i USA, producerad tillsammans med Lars Strandberg (foto) och Ronnie Nilsson (design). "West" handlar om den amerikanska Västern av i dag och kommer ut på det amerikanska förlaget Gibbs Smith.
     Mer info på:
     facebook.com/groups/thewestbook/
     twitter.com/#!/TheWestBook
     "West" har fått otroligt fina recensioner i USA: ”Den är underbar, känslofylld på det där cowboyviset, osentimental och äkta", "'
West' är boken som man bara måste ha", "Det ska ett par svenskar till för att producera en sådan här fantastisk bok om den amerikanska Västern", "‘West’ gräver sig under ytan med poetiskt undersökande entusiasm”, "Ett vidöppet europeiskt perspektiv på de vidöppna amerikanska vidderna".
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Hoppets hamn
Roos & Tegnér, 2011
"Hoppets hamn" handlar om mottagandet i Malmö våren och sommaren 1945 av mer än 25.000 överlevande från de nazistiska koncentrationslägren. Boken bygger på samma grundmaterial som Magnus Gerttens dokumentärfilm med samma namn.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Cowboy. På drift i ett annat Amerika
Carlssons, 2011
Här kommer kritikerrosade "Cowboy" i ny upplaga och med nytt förord!
     Vi får möta det moderna USA, ett på många sätt okänt land, från Montana till Mississippi, från Appalacherna till Nevadaöknen. ”Cowboy” är en samling reportage från ett annat Amerika än det som syns i nyhetsmedierna, om en landsbygd på drift och en tillvaro som när som helst kan spricka och störta ner i outsägligt mörker.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Flower Power
Hidde Iyo Dhaqan, 2011
Under två och ett halvt år har jag följt och dokumenterat berättar- och stadsodlingsprojektet Barn i Stan i Seved, ett bostadsområde i Malmö med sociala problem. Vad kan man lära och bygga vidare på?
 
Liten bild 1    
         
 
Framtiden är nu
Volante, 2010
Jag har skrivit ett av kapitlen i den här antologin med tankar om hur Kultursverige 2040 kan komma att se ut.
 
Liten bild 1    
         
 
Fotografisk bild
Liber, 2010
Helt nyskriven och omarbetad version av fotografen Stefan F Lindbergs och min fotolärobok, vars första upplaga gavs ut 1995.
 
Liten bild 1   Liten bild 2   Liten bild 3
         
 
Stora famnen. Pappa Dallas i Rosengård
Gong Gong, 2009
Det här är en intervjubok om och med Diabaté Dialy Mory, Dallas kallad, legendarisk fritidsledare och boxningstränare för ungdomar i Rosengård i Malmö. Bilderna är tagna av fotografen Torbjörn Andersson.
     Beställ hos förlaget, www.gonggong.nu.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Tänd mörkret!
Göteborgs Konstmuseum, 2007
Jag har skrivit ett av kapitlen i katalogen till den här utställningen om svensk konst under perioden 1975-1985.
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Tanke, handling, konsekvens
Ungdomsalternativet/UngArt, 2006
I Malmö arbetar Ungdomsalternativet/UngArt med ungdomar som begått brott och inte fungerar i den vanliga skolan. Verksamheten är uppbyggd kring träning i socialt och icke-aggressivt beteende, ART (Aggression Replacement Training). Det här är en dokumentation av verksamheten och en presentation av idéerna.
 
Liten bild 1   Liten bild 2   Liten bild 3
         
 
Skåneboken
Förlaget Snårestad, 2005
Urskog, vida sandstränder och ödsliga hedar med klappersten. Tillsammans med fotografen Lars Strandberg och formgivaren Ronnie Nilsson skildrar jag det sydliga landskapets poesi och märkliga skiftningar i naturen.
     "Skåneboken" finns också i en engelsk utgåva med titeln "Cape Scania".
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1   Liten bild 2   Liten bild 3
         
 
Tänka högt och stort
Drömmarnas Hus, 2004
Med kulturens hjälp vill Drömmarnas Hus i Rosengård i Malmö göra samhället bättre. Detta är en dokumentation av verksamheter och idéer i det här kulturhuset för barn och ungdomar. Både en beskrivning av läget och en idéskrift för framtiden.
 
Liten bild 1    
         
 
Al Frankens ”Lögner och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem"
Symposion, 2003
Jag har skrivit det svenska förordet till den amerikanske komikern, samhällsdebattören och numera politikerns bästsäljare om Fox News.
 
Liten bild 1    
         
 
Cowboy. På drift i ett annat Amerika
Carlssons, 2002
Här får vi möta dagens USA, ett på många sätt okänt land, från Montana till Mississippi, från Appalacherna till Nevadaöknen. ”Cowboy” är en samling reportage från ett annat Amerika än det som syns i nyhetsmedierna, om en landsbygd på drift och en tillvaro som när som helst kan spricka och störta ner i outsägligt mörker. Det handlar mycket om Västern; om vägen dit, om drömmen, om önskan att få vara ifred.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Money Honey - musiken, drömmarna & pengarna
Natur och Kultur, 1999
En lärobok om musikbranschens olika beståndsdelar, avsedd både för dem som börjar spela och för allmänt musikintresserade.
 
Liten bild 1    
         
 
13 resor värre. Svenska författare på villovägar
Carlssons, 1997
Jag har skrivit ett av kapitlen i den här antologin med författare som berättar om resor som inte blev som det var tänkt.
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Medieboken: Fotografisk bild
Liber, 1995
En grundläggande lärobok i fotografering och kreativt bildskapande, skriven tillsammans med fotografen Stefan F Lindberg. Vid sidan om det tekniska hantverket diskuteras bildens roll i samhället.
 
Liten bild 1    
         
 
Mikael Wiehes ”Wiehe: 100 sånger”
Carlssons, 1993
Jag har skrivit introduktionen till den här samlingen med texter och noter till hundra av Mikael Wiehes sånger.
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Ett varmt regn skall falla
Carlssons, 1992
I indianernas öken i sydvästra USA tvångsförflyttas människor medan urangruvorna dammar och vattnet sinar. Endast de med en mycket klar vision kan härda ut och få sandstenen att blomstra. Boken har undertiteln ”Resor i indianernas öken” och tillsammans med fotografen Stefan F Lindberg tar jag mig rakt in i indianernas moderna myter och moderna verklighet.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1   Liten bild 2   Liten bild 3
         
 
Indianboken
Kulturhuset & Carlssons, 1992
Jag har skrivit ett par kapitel i den här boken som gavs ut med anledning av att det 1992 var 500 år sedan Amerika ”upptäcktes” och började koloniseras av européerna.
 
Liten bild 1    
         
 
Med cykelhjälm och magen bar
Natur och Kultur, 1992
En lärobok i livsåskådningsfrågor där jag var en av redaktörerna och också skrev flera av kapitlen.
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
USA
Natur och Kultur, 1992
En lärobok om landet USA:s politik, geografi, historia, natur, samhälle och kultur.
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Ut ur dimman
Lindberg & Åberg, 1987
En dokumentation där fotografen Stefan F Lindberg och jag följer det första uppbyggnadsåret vid Fontänhuset i Malmö, en verksamhet för tidigare mentalpatienter som vill tillbaka till ett vanligt liv.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Härifrån till verkligheten
Liber, 1983
En intervjubok med sexton svenska tonåringar, som berättar om sina liv och sina tankar om framtiden. Fotografen Lasse Hejll och jag strövade runt i Malmös utkanter för att försöka ta reda på vart vi alla är på väg.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Drömmen om rättvisa
Liber, 1977
Jag har skrivit ett av kapitlen i den här antologin om människor som drömt om och kämpat för ett friare och rättvisare samhälle.
 
Liten bild 1   Liten bild 2  
         
 
Kluven tunga
Forum, 1977
Tillsammans med fotografen Lasse Hejll gjorde jag två långa resor i USA och bodde bl a i indianreservat i South Dakota. Det här är en reportagebok främst om indianrörelsen American Indian Movement och dess konfrontation med det amerikanska samhället.
     Se bokrecensioner!
 
Liten bild 1    
         
 
Spela för livet
Liber, 1977
Min första bok! Men vi var flera om den - jag var redaktör tillsammans med Erik Rynell och här samlas många kända namn ur dåtidens kulturrörelse, som berättar om idéer, konflikter och framtidstankar.